Nové Audi A3 Sportback přichází

Značka Audi založila s modelem A3 v roce 1996 segment prémiových kompaktních vozů. Úspěšný model nyní přichází na trh ve čtvrté generaci, která je sportovní, digitalizovaná a kompletně síťově propojená. Pod pokrokovým designem karoserie nového modelu je připraveno mnoho inovací z vyšší třídy, například v oblastech informačních a zábavních systémů, podvozku a asistenčních funkcí.

 Audi A3 Sportback 2

Vůz se prezentuje kompaktními proporcemi se sportovním designem. Široká maska chladiče Singleframe a velké otvory pro přívod vzduchu na přídi symbolizují dynamický charakter prémiového kompaktního vozu. Ramenní oblast probíhá bez přerušení od světlometů až k zadním svítilnám. Plocha pod ní je vyklenutá dovnitř, což je nový motiv v designu značky Audi, který zvýrazňuje podběhy kol. Další inovací jsou digitální světla pro denní svícení. Tato součást světlometů Matrix LED je složena z pixelového pole tři krát pět segmentů LED, které vytváří speciální světelný design. Nové A3 je díky tomu okamžitě rozpoznatelné. Sportovní a velmi kvalitní design pokračuje také v interiéru – novou řadicí pákou, ozdobným obložením z hliníku nebo uhlíkového kompozitu, výraznými klikami dveří a zobrazovacími plochami na přístrojové desce se vzhledem černého panelu. Poprvé uvnitř nalézají uplatnění materiály čalounění sedadel z recyklovaných lahví PET, zdobené stylovým kontrastním prošíváním.

A201913_overfull

Přístrojová deska modelu je maximálně zaměřena na řidiče, který má k dispozici známé prvky z modelů Audi vyšší třídy. Uprostřed přístrojové desky je umístěn sériově dodávaný 10,1“ dotykový displej, který rozpoznává ručně psané písmo, poskytuje akustickou zpětnou vazbu a umožňuje hlasové ovládání hovorovou řečí. Také panel sdružených přístrojů, který řidič ovládá na multifunkčním volantu, je v sériové výbavě digitální. Audi virtual cockpit nabízí dodatečné funkce, jako je zobrazování velké mapy navigačního systému na panelu přístrojů. Verze Plus má displej s úhlopříčkou 12,3 palce a zahrnuje tři různé režimy zobrazování, včetně sportovně laděného grafického pojetí. Na přání může výbavu rozšířit průhledový displej, který barevně promítá důležité informace na čelní okno.

Audi A3 Sportback 3

Nové Audi A3 Sportback bude v Evropě uvedeno na trh se třemi motory – zážehovou jednotkou 1.5 TFSI s výkonem 110 kW (150 k) (kombinovaná spotřeba paliva v l/100 km: 5,1 – 4,8; kombinované emise CO2 v g/km: 116 – 111) a vznětovým čtyřválcem 2.0 TDI ve výkonových verzích 85 kW (116 k) (kombinovaná spotřeba paliva v l/100 km: 3,6 – 3,5; kombinované emise CO2 v g/km: 96 – 92) a 110 kW (150 k) (kombinovaná spotřeba paliva v l/100 km: 3,9 – 3,7; kombinované emise CO2 v g/km: 103 – 98). Při uvedení na trh budou veškeré varianty nabízeny s pohonem předních kol. Jako převodové ústrojí slouží šestistupňová mechanická převodovka nebo  sedmistupňová převodovka S tronic. Krátce po uvedení na trh bude Audi nabídku postupně rozšiřovat o další motory, včetně elektrifikovaných pohonů a verzí s pohonem všech kol quattro.

Podvozek nového modelu má sportovně vyvážené nastavení a kombinuje příjemný jízdní komfort s dobrou dynamikou. Na přání se dodává podvozek s adaptivním řízením tlumičů, u něhož je světlá výška snížena o 10 milimetrů. Každý tlumič se nepřetržitě přizpůsobuje stavu vozovky, jízdní situaci a nastavení systému řízení jízdní dynamiky Audi drive select, který umožňuje široký rozsah charakteristik od velmi komfortní jízdy až po agilní ovladatelnost. Ta má jednoznačnou prioritu u sportovního podvozku, dodávaného sériově ve spojení s exteriérem S line, jinak na přání. Kompaktní model se sportovním podvozkem zprostředkovává řidiči ještě bezprostřednější kontakt s vozovkou díky tužšímu nastavení pružin i tlumičů a snížení světlé výšky o 15 milimetrů.

V porovnání s předchůdcem povyrostl prémiový kompaktní model s vnější délkou 4,34 metru a vnější šířkou 1,82 metru bez vnějších zpětných zrcátek v obou rozměrech o cca tři centimetry. Vnější výška 1,43 metru a rozvor náprav 2,64 metru zůstávají beze změny. Zavazadlový prostor nabízí v závislosti na poloze zadních sedadel objem 380 až 1200 litrů. Podlaha zavazadlového prostoru je výškově nastavitelná. Na přání se dodává elektrické ovládání zadního výklopného víka, které může reagovat také na specifický pohyb nohy pod nárazníkem.

Předprodej nového modelu Audi A3 Sportback bude v mnoha evropských zemích spuštěn v březnu 2020, první vozy budou předány zákazníkům v květnu. Cena verze s motorem 1.5 TFSI o výkonu 110 kW (150 k) (kombinovaná spotřeba paliva v l/100 km: 5,1 – 4,8; kombinované emise CO2 v g/km: 116 – 111) byla stanovena na 705 900 Kč. V ní je pro zákazníky v České republice zahrnuta také prodloužená záruka výrobce na 4 roky s nájezdem 120 000 kilometrů. U příležitosti uvedení nového modelu na trh bude k dispozici také speciální edice – A3 Sportback edition one s exkluzivní výbavou.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru