Škoda Octavia RS iV s plug-in hybridním pohonem

Místo naživo v Ženevě, kam jsme se chystali, vidíme první model RS české automobilky s hybridním pohonem zatím jen online. Kombinace benzinového motoru 1,4 TSI a elektromotoru o výkonu 85 kW nového vozu nabízí celkový systémový výkon 180 kW (245 k). Jde o vrcholný sportovní model čtvrté generace nejprodávanějšího modelu značky.

OCTAVIA_RS_iV_04

Maximální točivý moment, který činí 400 Nm, je přenášen přes šestistupňovou automatickou převodovkou DSG na přední kola. Emise CO2 činí cca 30 g/km v režimu WLTP. Vůz tak již nyní plní emisní normu EU 6d, která bude závazná od 1. ledna 2021 pro všechna nově zaregistrovaná vozidla v EU. Vysokonapěťová lithium-iontová baterie má kapacitu 37 Ah, respektive 13 kWh a umožňuje dojezd v čistě elektrickém módu až 60 km v režimu WLTP. Dynamický rozjezd zajišťuje elektromotor, jehož maximální točivý moment 330 Nm je k dispozici hned od startu. Ve sportovním režimu, který poskytuje maximální systémový výkon, zrychluje vůz z 0 na 100 km/h za 7,3 s. Maximální rychlost činí 225 km/h. Dynamické jízdní vlastnosti zajišťuje standardně dodávané progresivní řízení a speciální nastavení sportovního podvozku.

OCTAVIA_COMBI_RS_iV_07

Vnějším identifikačním znakem jsou dynamické černé designové prvky karoserie Vůz je standardně dodáván se specifickými LED předními mlhovými světlomety a černými osmnáctipalcovými koly z lehké slitiny. Pozornost poutají brzdové třmeny lakované v červené barvě, typické pro vůz RS. Na přání jsou nabízena devatenáctipalcová kola z lehké slitiny. Maska chladiče, vzduchové clony Air Curtain, difuzor na specifickém předním nárazníku, boční spoiler a difuzor na zadním nárazníku a lišty kolem bočních oken jsou ve sportovním černém provedení. Verze liftback má černý zadní spoiler, verze kombi nabízí střešní spoiler v barvě vozu.

Při pohledu dovnitř vozu upoutá pozornost převážně černý interiér. Tříramenný multifunkční sportovní volant s logem vRS je vybaven páčkami řazení pro převodovku DSG. Přední sportovní sedadla jsou potažena látkou v černé barvě. Na přání nabízí ergonomická sedadla s čalouněním v kombinaci materiálu Alcantara a kůže, a také nastavení hloubky sedáku. Logo RS se nachází také na sedadlech. Sedadla, kožený volant, loketní opěrky dveří a přístrojová deska potažená materiálem Alcantara mají ozdobné červené nebo stříbrnošedé prošití. Sportovní vzhled interiéru doplňují dekorační lišty se specifickým designem pro vůz RS a pedály, které mají hliníkový vzhled.

OCTAVIA_RS_iV_15

Baterii lze pohodlně dobít doma z běžné domácí zásuvky nebo pomocí wallboxu. Konektor k nabíjení baterie se nachází pod krytkou v předním nárazníku na straně řidiče. Klasická 12V baterie se nachází v zavazadlovém prostoru. Objem zavazadlového prostoru verze liftback činí 450 l, objem zavazadlového prostoru verze kombi činí 490 l. Objem benzinové nádrže činí 40 l, tedy o 5 l méně než u vozů jen se spalovacím motorem.

Začátek výroby je naplánován na léto 2020.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru