Zkušební úsek pro autonomní jízdu na německé dálnici zprovozněn

Volkswagen se podílí na společném projektu pro budoucnost s názvem „Zkušební zóna Dolní Sasko“. Na dálnici A39 mezi dálničními křižovatkami Wolfsburg-Königslutter a Cremlingen byl dne 8. ledna 2020 zprovozněn sedmikilometrový zkušební úsek pro sledování dopravy. Na úseku, provozovaném Německým centrem pro letectví a kosmonautiku, je kamerami anonymizovaně zaznamenávána jízda různých účastníků silniční dopravy. Volkswagen očekává, že úsek financovaný spolkovou zemí Dolní Sasko a centrem přinese nové poznatky pro autonomní jízdu.

Story “This data is doubly valuable”
V uplynulém roce byla po celé délce zkušebního úseku instalována záznamová technika, která dokáže s vysokou precizností určovat polohu všech vozidel, a tím sledovat veškerou dopravu. Volkswagen použije získávané informace k vylepšování softwaru pro autonomní jízdu. Zkušební zóna je otevřenou výzkumnou a vývojovou platformou, která nabízí jedinečnou kombinaci různých možností testů a zkoušek, například simulaci různých dopravních toků.

Data ze sledovaného úseku jsou anonymizovaná. To znamená, že jsou vyhodnocovány pouze tzv. trajektorie, nikoli specifická data o jednotlivých vozidlech, jako je například registrační značka nebo tvář řidiče. Trajektorie popisují pouze pohyb vozidla. Kromě záznamové techniky byla pro potřeby vývoje instalována také technologie pWLAN, která slouží k přímé komunikaci mezi jednotlivými vozidly a mezi vozidly a dopravní infrastrukturou. Touto tzv. technologií „Car2X“ je již sériově vybaven nový Golf a v budoucnosti nalezne uplatnění také v modelu ID.3.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru