Pancéřovaná Škoda Superb je na světě

Společnost SVOS z Přelouče dokončila zcela nové provedení pancéřovaných vozidel Škoda Superb pro zahraničního zákazníka. Základem posloužil nijak neupravený vůz Škoda Superb Style s motorem 2.0 TDI.

pancéřovaná Škoda Superb 2

Na základě svých dlouholetých zkušeností s ochranou a pancéřováním vozidel připravila firma pro zahraničního zákazníka nové pancéřování s ochranou, která převyšuje všechny ostatní vozidla daného typu na světě. Přesná úroveň ochrany není určena ke zveřejnění, avšak dle vyjádření generálního ředitele firmy Ing. Jaroslava Černého bylo „vozidlo podrobeno důkladným zkouškám a je připraveno odolat palbě střelných zbraní i výbuchu, které u dané třídy chráněných vozidel nejsou na trhu běžné. Zkoušky zahrnovaly jak střelbu na prvky vozidla, tak i výbuchy včetně následného střepinového účinku. Výsledkem je technické řešení, které dokáže držet krok s neustále se vyvíjejícími hrozbami“. Zvnějšku si vozidlo zachovalo původní reprezentativní vzhled, který ničím neupozorňuje na instalované ochranné prvky, zatímco zevnitř je zachována vysoká úroveň komfortu.

Pancéřovaná ochrana je tvořena kombinací kovových materiálů, aramidových či polyethylenových materiálů a balisticky odolných skel. Kovové pancéřování i odolná skla si společnost navrhla a vyrobila sama, neboť disponuje jak technologickým parkem pro zpracování ocelových a dalších kovových materiálů, tak i produkcí balisticky odolných skel.

pancéřovaná Škoda Superb 3

Při úpravě tohoto vozidla firma zúročila své téměř třicetileté zkušenosti s pancéřovanými vozidly, kterých bylo v závodu v Přelouči vyrobeno již přes 3 500. Instalace ochranných opatření se projevila na hmotnosti vozidla, které proto bylo vybaveno modernizovaným a upraveným odpružením a brzdovým systémem, které zaručují zachování dobrých jízdních vlastností výchozího modelu. Vozidlo je dále vybaveno několika dodatečnými ochrannými systémy, z nichž lze zmínit například osazení všech kol speciálními pneumatikami typu run-flat zaručujícími schopnost pokračovat v jízdě i v případě násilného poškození pneumatiky, hasicím systémem či výstražným světelným a akustickým zařízením. Další přídavné prvky vycházejí z přání konkrétního zákazníka a zahrnují celou škálu aktivních i pasivních ochranných systémů. Detaily jsou ale z bezpečnostních důvodů známy pouze výrobci a zákazníkovi.

pancéřovaná Škoda Superb 1

Společnost nyní pancéřovanou verzi vozidla Škoda Superb nabízí i dalším zákazníkům. Mottem firmy provázející všechny chráněné osoby jezdící v přeloučských vozidlech zůstává „Měníme pocit bezpečí v jistotu“.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru