Škoda Kamiq – první jízda

Byli jsme mezi prvními, kteří se při oficiálním představení svezli tímto novým modelem po silnicích francouzského Alsaska. Jde o třetí model SUV a doplňuje tak silně rostoucí segment městských crossoverů. Spojuje klasické přednosti, jakými jsou větší světlá výška nebo zvýšená pozice sedadel s agilitou kompaktního vozu a designem typickým pro značku.

KAMIQ_3

Název Kamiq pochází z jazyka Inuitů, obývajících sever Kanady a Grónsko. Popisuje stav, kdy něco přirozeně „padne jako ulité“ za všech okolností. Název pokračuje v již zaběhlém názvosloví modelů SUV značky Škoda. Jeho název začíná rovněž písmenem K a končí písmenem Q. Poptávka po vozech SUV neustále roste, jen v roce 2018 zaznamenala nárůst o 6,8 % oproti roku 2017. V současné době je minimálně každý třetí dodaný vůz po celém světě SUV. Stále oblíbenější segment městských SUV dokonce zaznamenal nárůst o 13 %.

Hlavní cílovou skupinou jsou aktivní, lifestylově orientovaní zákazníci, pro které je důležitý komfort a moderní způsob cestování. Nevybírají si vůz pouze na základě praktických kritérií, ale chtějí se také bavit. Model má přinést sportovní a emocionální design do nového segmentu vozů a kombinovat ho s dobrodružným charakterem vozu SUV. Vůz nabízí zvýšenou pozici sedadel a větší světlou výšku, velkorysý prostor navzdory kompaktním rozměrům, vysokou funkčnost a dobré možnosti konektivity.

KAMIQ_1

Vůz je nabízen výhradně s pohonem předních kol. Jako první model značky má dělené LED přední světlomety se světlem pro denní svícení umístěným nad hlavním světlometem. Ve full LED variantě světel je vybaven předními a zadními dynamickými směrovými světly. Panoramatická střecha je nabízena na přání. Na pátých dveřích má namísto loga nápis ŠKODA. V interiéru je prostor pro hlavu cestujících na zadních sedadlech 1 003 mm, šířka ve výšce loktů 1 425 mm a prostor před koleny 73 mm. Základní objem zavazadlového prostoru má 400 l. Sklopením zadních sedadel (dělených v poměru 60:40) se středovou loketní opěrkou, která je nabízena na přání, jej lze zvětšit na 1 395 l. Sklopné opěradlo sedadla spolujezdce, které je nabízeno na přání, umožňuje přepravu objemných předmětů až do délky 2 447 mm. Odkládací prostory v interiéru nabízí dalších 26 l. Na přání lze vůz dále vybavit ambientním osvětlením, dekoračními lištami, kontrastním prošitím a paketem Dynamic. O komfort se starají virtuální kokpit s 10,25″ displejem, automatická klimatizace Climatronic a elektricky nastavitelné sedadlo řidiče, které jsou dodávané na přání. Na přání je dostupné také vyhřívané čelní sklo a vyhřívaný volant. Bezpečnost zvyšuje bezklíčový systém KESSY, který vypíná vysílaný signál automaticky po 15 minutách nečinnosti.

Tři benzinové motory TSI o objemu 1,0 a 1,5 l a jeden motor 1,6 TDI pokrývají výkonové spektrum od 70 kW (95 k) do 110 kW (150 k). Motor 1,0 G-TEC o výkonu 66 kW (90 k) je první motor s provozem na ekologický zemní plyn (CNG) použitý ve voze SUV značky. Motory jsou dodávány s pěti- a šestistupňovou manuální převodovkou nebo automatickou sedmistupňovou převodovkou DSG. Všechny motory splňují emisní normu Euro 6d TEMP.

Nově vyvinutý podvozek vozu nabízí o 39 mm větší světlou výšku v porovnání s vozem Scala. Kamiq může být na přání vybaven systémem Sport Chassis Control se sportovním, o 10 mm nižším podvozkem. Řidič může přepínat režimy Normal a Sport pomocí volby jízdního režimu Driving Mode Select.

Vůz je postavený na platformě MQB A0 koncernu Volkswagen. Je standardně vybaven devíti airbagy včetně kolenního airbagu řidiče a zadních bočních airbagů. Délka vozu činí 4 241 mm, šířka 1 793 mm a výška 1 553 mm (včetně střešního nosiče). Téměř 80 % karoserie je tvořeno vysokopevnostní a zatepla tvářenou ocelí.

KAMIQ_2

Displeje infotainment systémů Swing, Bolero a Amundsen, které jsou založeny na třetí generaci modulární stavebnice infotainment systémů koncernu Volkswagen, mají displeje o velikosti od 6,5″ do 9,2″. Sound System, který je dostupný na přání, nabízí deset reproduktorů. Díky zabudované kartě eSIM s připojením LTE je vůz vždy online. Poprvé je ve třídě městských SUV na přání nabízena ochrana hrany dveří, která se automaticky vysune po otevření dveří. Dostupné jsou také elektricky ovládané páté dveře s funkcí Tip-To-Close a mechanicky sklopné, elektricky odjistitelné tažné zařízení. Součástí standardní výbavy vozu je odnímatelná LED svítilna v zavazadlovém prostoru. Dalšími Simply Clever prvky jsou integrovaný trychtýř v uzávěru nádržky ostřikovačů čelního skla, škrabka na led ve víčku palivové nádrže s měřítkem pro kontrolní měření hloubky dezénu pneumatik a schránka s deštníkem ve dveřích řidiče.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru