Bude úspěšný pokus o rekord v Číně?

Volkswagen ID.R se pokusí o rekord na úbočí hory Tianmen Mountain v Číně ve speciálním barevném designu. Výhradně elektricky poháněný prototyp s výkonem 500 kW (680 k) bude v Číně usilovat o pátý rekord. ID.R, závodní průkopník rodiny ID., která bude v Říši středu uvedena do prodeje v roce 2020, zaútočí v září na 99 ostrých zatáček horské silnice Tianmen Shan Big Gate Road.

Vokswagen ID.R

Přibližně deset kilometrů dlouhá silnice, vinoucí se vzhůru k „Bráně do nebes“ ve velmi ostrých zatáčkách propojených krátkými rovinkami, je považována za jednu z nejnáročnějších horských silnic na světě – a navíc je obklopena krajinou, která každý rok přiláká do tohoto regionu miliony turistů. Velkou výzvu odráží také logo červeného závodního vozu ID.R. Stylizovaná silueta hory Tianmen Mountain a 99 zatáček je doplněna mottem „Race the Future“ – volně přeloženo „Závodním tempem do budoucnosti“.

Volkswagen ID.R.2

Volkswagen ID.R se již zapsal do historie motoristického sportu a elektromobility. V červnu 2018 stanovil na Pikes Peaku v Coloradu (USA) nový historický rekord. V legendárním „závodě do oblak“ překonal do té doby platný rekordní čas, jehož držitelem byl prototyp s konvenčním spalovacím motorem, o celých 16 sekund.

O jedenáct měsíců později přepsal ID.R rekord pro elektromobily i na proslulé a obávané Severní smyčce Nürburgringu, a to o 40 sekund. Jednalo se tedy o výrazné vylepšení do té doby nejlepšího času. Jen o několik týdnů později stanovil nový rekord na Festivalu rychlosti v Goodwoodu – byl rychlejší než Formule 1 a překonal 20 let platný nejlepší čas.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru