Toyota Century pro císaře stojí 11 milionů

Japonsko je zemí pevných tradic, v jejímž čele je císař. Proto v modelové řadě největšího japonského producenta automobilů Toyoty nesmí chybět limuzíny, které by uspokojily i členy nejvyšších mocenských kruhů. Tedy nejen císařského dvora, ale třeba i představenstev společností. Takovým vozem je Toyota Century, jejíž třetí generace právě přichází do japonských autosalonů.

Toyota Century2

Toyota Century je 50 let vozem japonské elity a oficiální limuzínou císaře Akihita. Japonský panovník má speciálně vybavenou verzi tohoto modelu v hodnotě odpovídající 11 milionům korun. Akihito však zřejmě brzy svůj vůz vymění za nový, neboť Toyota uvádí na trh další generaci své limuzíny hodné monarchů.

Model Century se poprvé představil v roce 1967 u příležitosti stého výročí narozenin Sakichi Toyody, zakladatele Toyota Group. Již více než 50 let je tento model symbolem statusu a oblíbeným vozem japonské elity, a to i přesto, že se Century po celá desetiletí moc neměnila. V současné době do japonských salonů Toyoty dorazila třetí generace luxusního vozu, a to po 21 letech od premiéry druhé generace. Pro srovnání, Corolla, která je na trhu od roku 1966, se dočkala již 11 generací.

Nová limuzína do značné míry čerpá z tradice. Odvolává se na charakteristické vlastnosti tohoto modelu prověřené desetiletími, ale i na kulturní dědictví Japonska. Její tvůrci vycházejí z tradic japonských mistrů řemesel a zásad pracovní etiky monozukuri. Century také využívá nová technologická řešení v duchu současných japonských priorit – udržitelného rozvoje, péče a bezpečnosti pro každého – proto je pod kapotou hybridní motor.

Při zpracování dveří bylo využito řemeslné umění epochy Heian, která pochází z let 794 až 1185 n.l. Za svoji hloubku vděčí černý lak Kamui (ethernal black) sedmi vrstvám a různým technikám leštění, včetně mokrého písku. Čelo zdobí ručně provedený emblém fénixe. Čalounění interiéru je kombinováno s dřevěnými prvky. Zadní sedadlo vlevo je vybaveno masážní funkcí a zvedací podnožkou. Toto místo je určeno pro hlavního pasažéra, proto se na něj zaměřují také funkce multimediálního systému, ozvučení a klimatizace. K jejich kontrole slouží dotyková obrazovka připevněná k loketní opěrce pod pravou rukou.

Limuzínu pohání hybridní systém s pětilitrovým motorem V8 o výkonu 380 koní a točivým momentem 510 Nm při 4000 otáček/min. Spolupracuje s ním elektromotor o výkonu 224 koní a 300 Nm točivým momentem, dostupný v plném rozsahu práce. Celkově tato soustava dodává 431 koní výkonu a využívá nikl-vodíkovou baterii. Century průměrně spotřebuje 7,7 l/100 km podle japonského cyklu JC08. Ticho v interiéru je výsledkem práce hybridního pohonu a pečlivého odhlučnění kabiny.

Century je vybavena balíčkem bezpečnostních systémů Toyota Safety Sense ve vyspělé radarové verzi s rozšířeným dosahem a s doplňkovými funkcemi. Novinkou je systém HELPNET, který automaticky povolává záchranné služby v okamžiku, kdy se v automobilu aktivují airbagy. Na základě údajů sdělovaných palubním počítačem se dispečeři rozhodují o tom, zda na místo vyšlou sanitku nebo záchranářský vrtulník, a také další nezbytné složky, jako je policie a hasičský sbor.

Vůz je v nabídce autosalonů Toyoty po celém Japonsku. Výrobce předpokládá, že se měsíčně prodá přibližně 50 vozů. Automobil se vyrábí v továrně Higashi-Fuji, nedaleko nejslavnější japonské závodní dráhy téhož jména. Ceny začínají na 19,6 milionů jenů, což jsou v přepočtu necelé čtyři miliony korun.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru