Cesta k lepším displejům – optical bonding

Monitory a displeje jsou dnes jedním z nejběžnějších způsobů přenosu informací. Displeje vyrobené s využitím technologie optical bonding mají řadu výhod: zvýšený kontrast, lepší čitelnost a větší výdrž. V autech to znamená především větší bezpečnost pro řidiče. Jedním z mála míst, kde se s touto metodou můžete setkat, je výrobní závod společnosti Continental v Brandýse nad Labem.

OB1

Technologie optical bonding zjednodušeně znamená vyplnění vzduchové mezery mezi displejem a jeho ochranným sklem. Výsledným efektem tohoto procesu je snížení odrazu světla od displeje, zvýšení kontrastu a tím zlepšení čitelnosti displeje i za zhoršených venkovních podmínek, například na přímém slunci.

Při výrobě se používá speciální průhledné pojivo, které časem neztvrdne ani nezežloutne. Materiál se vpraví mezi displej a sklo a následně je vytvrzen v peci. Tím se vytvoří vzduchotěsný spoj mezi displejem a dotykovým (nebo ochranným) sklem, který nepropustí žádný prach ani vlhkost.

OB2

Několikavrstvá laminátová struktura zároveň zvyšuje mechanickou odolnost, výrobek tedy lépe odolá otřesům a nárazům a celkově se zvyšuje jeho robustnost. Inovativní laminátová technika také minimalizuje odrazy. Displej s touto technologií má tedy ostřejší kontrast, čistší obraz a minimalizuje vliv externích zdrojů světla. Ve srovnání s jinými technologiemi zároveň takový displej spotřebuje méně energie.

Tento výrobní proces se používá v několika závodech Continentalu, ten v Brandýse nad Labem však mezi nimi drží jedno prvenství. Od roku 2015 je první lokací, kde se pojící silikonová tekutina nanáší ve vakuu.

Výroba probíhá v tzv. čisté místnosti, která je nutná pro zajištění kvality celého procesu. Čistá místnost mimo jiné vyžaduje i speciální oblečení, v němž je operátor linky zahalen doslova od hlavy až k patě. Součástí pracovního oděvu jsou i ochranné brýle a rouška na obličej. Z těchto důvodů je přístup do výrobních prostor optical bondingu striktně omezen.

OB3



Facebook

Nejčtenější

Nahoru