Volvo dnes slaví 90. narozeniny

Výrobce prémiových automobilů Volvo Cars zahájí tento měsíc ve švédském Göteborgu produkci svého nového středně velkého SUV Volva XC60. První vůz opustí brány továrny na měsíc přesně 90 let od vyroby vůbec prvního vozu Volvo, modelu ÖV4, který spatřil světlo světa 14. dubna 1927.

5372_Volvo_V_4

Prvního modelu Volvo se za dobu jeho výroby prodalo celkem 275 kusů, což je skromné množství dokonce i na jeho časy. Nové Volvo XC60 oproti tomu nahradí jeden z nejlépe prodávaných modelů v devadesátileté historii automobilky Volvo.

Zakladatel automobilky Assar Gabrielsson spatřil velkou obchodní příležitost ve výrobě švédských automobilů ze své pozice prodejce kuličkových ložisek švédského výrobce SKF, který byl dodavatelem pro automobilový průmysl, a při sledování rozrůstajícího se automobilového průmyslu v USA a v Německu.

Volvo ÖV4

Volvo ÖV4

Tím, že poukázal na snadno dostupnou švédskou ocel, levnou pracovní sílu a kvalifikované inženýry, se mu podařilo přesvědčit společnost SKF, aby investovala do výroby automobilů pod značkou AB Volvo.

První masově vyráběný švédský model byl vcelku konvenčním vozem s americkými designovými prvky, s dřevěným rámem z jasanového a bukového dřeva, s 1,9litrovým motorem s postranním ventilem a se sadou kol s dřevěnými paprsky. K dispozici byla pouze jedna barevná varianta: tmavě modrá s černými blatníky.

Volvo ÖV4

Volvo ÖV4

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru