Modernizace Audi A3 – první jízdy

Model Audi A3 je nyní atraktivnější díky novým asistenčním systémům, motorům a nově navrženým předním a zadním světlometům. Novinkou ve výbavě je navíc inovativní ovládací a zobrazovací koncept Audi virtual cockpit. Nové Audi A3 je k dispozici ve třídveřové verzi, jako Sportback, Limuzína a Cabriolet. Také sportovní varianta Audi S3 přichází s četnými novinkami. Dorazí také verze Audi A3 Sportback e-tron a Audi A3 Sportback g-tron.

 

Audi A3 Cabriolet

Audi A3 Cabriolet

Jízda mimo město i ve městě bude bezpečnější díky zdokonaleným systémům Audi active lane assist a Audi pre sense front včetně předvídavého systému pro ochranu chodců. Novinkou v tomto segmentu je asistent pro jízdu v dopravní koloně, založený na spolupráci mezi adaptivním tempomatem ACC (Audi adaptive cruise control) s funkcí Stop&Go. Na přání dodávaný systém udržuje bezpečný odstup od vpředu jedoucího vozidla a v kombinaci s převodovkou S tronic se po krátce trvajícím zastavení opět automaticky rozjede. Při jízdě rychlostí až 65 km/h na silnicích v dobrém stavu převezme asistent pro jízdu v dopravní koloně krátkodobě i řízení. Další novinkou pro modelovou řadu A3 je na přání dodávaný nouzový asistent (Emergency Assist). Tento systém zahájí brzdění až do bezpečného úplného zastavení vozidla, pokud navzdory výstražným upozorněním nebyla rozpoznána žádná aktivita řidiče. Nový asistent pro sledování přijíždějících vozidel zezadu upozorňuje řidiče na možná nebezpečí například při pomalém couvání na vozovku z příčného parkovacího místa.

Atraktivním prvkem interiéru nového modelu Audi A3 je Audi virtual cockpit. Je poprvé k dispozici v kompaktní třídě. Audi virtual cockpit zobrazuje nejdůležitější provozní informace ve vysokém rozlišení na displeji TFT s úhlopříčkou 12,3“. Řidič může přepínat mezi dvěma režimy zobrazení tlačítkem „View“ na multifunkčním volantu. V klasickém režimu jsou přístroje stejně velké jako obvyklé analogové přístroje. V režimu pro informační a zábavní systém naproti tomu dominuje centrální okno, které poskytuje více prostoru navigační mapě nebo zobrazuje přehledné seznamy z nabídky telefonu, rádia a audiosystému. Otáčkoměr a rychloměr zde mají podobu malých kruhových ukazatelů.

Struktura menu systému MMI byla nově koncipována. Ovládání s plochými hierarchiemi vychází z konceptu chytrých telefonů. Hlavním prvkem terminálu MMI je otočné tlačítko, jehož prstenec je ve vrcholné verzi podsvícen bílým světlem. Jeho horní část je tvořena dotykovou plochou pro zadávání znaků a víceprstových gest – řidič tak může například snadno měnit měřítko mapy. Nad otočným tlačítkem a vedle něj jsou umístěny klopné spínače a tlačítka, jejichž prostřednictvím může řidič procházet nově koncipovanou strukturou menu. Zdokonalené hlasové ovládání navigačního systému, rádia, multimediálních přehrávačů a telefonu rozumí nyní i mnoha formulacím z hovorové řeči.

Navzdory prakticky nezměněným rozměrům – délka 4,24 metru a rozvor 2,60 metru – působí nové Audi A3 sportovnějším dojmem a jeho maska chladiče Singleframe má ostřejší rysy a větší šířku. Světlomety jsou nižší a mají markantní vnější kontury. Záď s horizontální světelnou grafikou zadních světlometů a odtokovou hranou nad nově navrženým difuzorem zdůrazňuje šířku nového modelu A3.

Nabídka motorů pro Audi A3 zahrnuje šest agregátů, z nichž jsou tři zážehové a tři vznětové. Rozsah výkonů sahá od 81 kW (110 k) do 140 kW (190 k). Všechny modely A3 splňují normu EU6.
Audi nabízí v modelové řadě Audi A3 poprvé tříválec. Kompaktní motor 1.0 TFSI dosahuje nejvyššího výkonu 85 kW (115 k) a poskytuje nejvyšší točivý moment 200 N.m od 2000 do 3500 otáček za minutu. Nový vstupní zážehový motor je přitom hospodárný, aniž by zanedbával potěšení z jízdy.
Technickou lahůdkou je zcela nově vyvinutý motor 2.0 TFSI s inovativním spalovacím procesem. Ze zdvihového objemu 1984 cm3 poskytuje nejvyšší výkon 140 kW (190 k) a od 1500 do 4200 otáček za minutu maximální točivý moment 320 N.m.

Ve spojení s agregátem 2.0 TFSI nalézá uplatnění zcela nově vyvinutá sedmistupňová převodovka S tronic se spojkou v olejové lázni, která nahrazuje dosud používanou šestistupňovou dvouspojkovou převodovku se suchou spojkou.
U nového modelu Audi A3 je hnací síla přenášena standardně na přední kola. Pro zážehový motor 2.0 TFSI s výkonem 140 kW (190 k) je k dispozici pohon všech kol quattro.

Podvozek nového Audi A3 přesvědčí svým vyváženým sportovním nastavením. Na přání dodávaný sportovní podvozek sníží karoserii o 15 milimetrů, u sportovního podvozku S line se světlá výška změní o 25 milimetrů.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru