Aston jde do dražby po 30 letech hibernace

Aston Martin DBS byl představen na autosalonu v říjnu 1967 jako nástupce slavného Astona DB6. Byl navržen firemním inženýrem Williamem Townsem, hliníkový čtyřmístný sedan měl ostřejší italský vzhled na rozdíl od kulatější DB6. 
 
aston 4 image-thumb
DBS je delší, širší a luxusnější než DB6, má šasi s nezávislým zavěšením, vpředu lichoběžníkové s vinutými pružinami, vzadu je náprava De Dion s Wattovým přímovodem.  Původně byl vůz navržen s motorem V8, ale v době uvedení na trh ještě nebyl k dispozici, proto je osazen legendárním dvoukomorovým čtyřlitrem z DB6 s výkonem 282 koní a automatem. Celkově sjelo z linky 787 těchto modelů mezi léty 1967 – 1972.
I když je to méně známé, je to další vůz Jamese Bonda z filmu „On Her Majesty´s Secret Service“ z roku 1969 v titulní roli s Georgem Lazenbym.

Tento kousek s pravostranným řízením je opravdu dobrým úlovkem. Původní výrobní list potvrzuje, že vůz byl dodán 5. listopadu 1968 svému prvnímu majiteli v Surrey. Výbava zahrnovala radio, posilovač řízení, mlhovky a klimatizaci. Následně byl vůz v roce 1970 prodán a registrován  na ostrově Jersey, kde byl v provozu do r. 1986. Od té doby se nacházel ve stodole druhého majitele. Tachometr ukazuje pouhých 30 565 mil.

Automobil je kompletní a, jak je z obrázků vidět, opravdu v původním stavu, takže totální restaurování je nutností. Jestli je vůz schopen jízdy, není známo. Vyvolávací cena se očekává v rozmezí 50-65 tisíc liber.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru