Opel Crossland – Nová tvář rodinného SUV – test

Opel letos uvádí model Crossland v druhé generaci. Rodinné SUV, kde je kladen velký důraz na prostorový komfort a pohodlnou jízdu, dostalo zcela novou přední masku a nový systém kontroly trakce. V redakci jsme jej vyzkoušeli s tříválcovým benzínovým motorem.

Opel Crossland

Opel Vizor je nová tvář, kterou budou postupně dostávat nové modely značky. Vysoká přední mřížka se znatelně snížila a protáhla do šířky mezi úzké světlomety. Naproti tomu přední nárazník je o hodně robustnější a charakter SUV podtrhuje velká stříbřitá ochranná lišta. Světlomety jsou už v základu v LED technologii, decentní oplastování karoserie ochrání před drobnými úrazy při cestách mimo asfalt.

Kabina je vzdušná a je poznat, že prostorové uspořádání bylo jedním z hlavních úkolů designérů. Velké prosklené plochy a vysoká střecha napovídají, že se tu bude dobře cítit i početnější rodina. Tomu přispívají i posuvná zadní sedadla – jejich umístění můžete volit v rozsahu 150 milimetrů podle toho, zda potřebujete větší místo v zavazadelníku, nebo více prostoru pro cestující na zadních sedadlech. Ve standardní pozici je objem kufru 410 litrů, dalších 110 získáte posunutím zadních sedadel a při jejich sklopení je to až 1255 litrů. Pro umisťování autosedačky nebo zapínání bezpečnostních pásů dětských pasažérů se hodí dostatečně velký otvor zadních dveří.

2020 Opel Crossland

Uspořádání přístrojů před řidičem zůstává v klasickém stylu, v kapličce jsou dva velké kruhové ukazatele a infodisplej uprostřed, v horní části pak další dva malé ciferníky palivoměru a teploty oleje. Obrazovka rozhraní infotainmentu je zabudovaná v palubní desce, ovládání je intuitivní a snadné. Nastavení klimatizace a hlasitosti médií zajišťují kruhové voliče, žádná revoluce se tu tedy nekoná.

Zážehový tříválec o objemu 1,2 litru má velmi slušný výkon 130 koní, dobře reaguje na plyn a snadno se dostane na cestovní rychlost. Při nastartování je trochu hlučnější, ve vyšší rychlosti se ale zklidní a následně při jízdě jeho zvuk do kabiny příliš neproniká. Uváděná kombinovaná spotřeba je 5,0 l/100 km.

Pro bezpečnou jízdu s rodinou jsme se zajímali o asistenční systémy a pohon kol, i tady nabízí Crossland řadu novinek – head-up displej promítá jízdní údaje do zorného pole řidiče, varování před čelní kolizí s automatickým brzděním a hlídání jízdy v pruhu oceníte stejně jako signalizaci jiného auta v mrtvém úhlu nebo panoramatickou couvací kameru. Při zdolávání náročných povrchů pomůže systém IntelliGrip, který brání prokluzu na sněhu a v blátě či zahrabání na sypkém povrchu.

Opel Crossland je k dispozici v akčním ceníku ve variantě Crossland Cool, a to od ceny 339 990 korun.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru