Kulinářský festival, který se letos koná již pošesté, přichází opět do Prahy. Festival dobrého jídla a pití proběhne ve dnech 25. – 26. června v parku na Vítkově. Návštěvníci se mohou těšit na to nejlepší z klasické, molekulární nebo extrémní kuchyně.
Nebude chybět hmyzí kuchyně – hmyz se konzumuje napříč celým světem kromě Evropy a tudíž je u nás exotickým gurmánským zážitkem:
o Sklípkan růžový (Gramostola rosea) podávaný na mladém salátku
o Blanšírovaný cvrček na másle s bagetkou
o Limetkový cheesecake se sušenými sarančaty
o Zophobas (velký moučný červ) na chilli zelenině, macerovaný na rumu Presidente 15 aňos
o Štír macerovaný v rumu Presidente 15 aňos, koriandru, chilli a limetce, podávaný na mladém salátku
Molekulární kuchyně – molekulární kuchyně připravuje pokrmy metodami známými spíše z laboratoří (emulgování, mražení tekutým dusíkem, přidávání různých látek rozkládajících strukturu suroviny), čímž vytváří naprosto nečekané pokrmy:
o Nitro zmrzlina z mladého jehličí, připravená v kapalném dusíku při -196°C
o Peprmintový likér „zelená“ v kostce. (FOTO)
Extrémní catering – exotická jídla, jako pochoutka se dá připravit had, krokodýl,
zebra nebo žáby:
o Burger z krokodýla s mango a jalapeňo omáčkou v „crocodile“ bulce
o Filovaný steak z krokodýla s espuma pěnou z kokosového mléka a červené kari pasty, rýžové nudle se sezamovým olejem
o Satay z krajty na špízku v teriyaki marinádě, batátové pyré
o Žabí stehýnka pečená s bylinkami na bezlepkovém kuskusu s černou quinou, pěna z medvědího česneku, červená řepa
Překvapení letošního roku
Avantgardní kuchař Petr Koukolíček připraví medvědí maso z odlovených, divoce žijících medvědů: „Návštěvníkům festivalu budeme nabízet pokrmy z našeho extrémního cateringu jako jsou speciality z krajty, krokodýla nebo žáby. Letošní novinkou však bude medvědí maso, které bude připraveno podle staroslovanského receptu, ale za použití moderních metod, určitě stojí za vyzkoušení,“ říká propagátor molekulární gastronomie.