Ford ukázal novou Kugu, směřuje k autonomní jízdě

Prezident a generální ředitel Ford Motor Company Mark Fields na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně představil novou verzi úspěšného SUV Ford Kuga. Zároveň oznámil, že Ford uvede během letošního roku na evropský trh komunikační a zábavní systém SYNC 3 a znásobí investice do technologií autonomní jízdy.

Nový Ford Kuga

Fieldsova prezentace byla zaměřená na transformaci Fordu z výrobce automobilů na společnost, která nabízí nejen auta, ale i řešení osobní mobility v širším smyslu. K tomuto cíli směřuje Ford Smart Mobility – plán, jenž má značce zajistit přední postavení v oblastech konektivity, mobility, autonomních vozů, zákaznické zkušenosti a využívání dat.

FordPass dealer communication

Právě nová Kuga nabízí mimo jiné komunikační a zábavní systém SYNC 3, kromě toho také inovativní asistenční technologie nebo novou motorizaci 1.5 TDCi 88 kW. SYNC 3 umožňuje ovládat audiosystém, navigaci, klimatizaci a určité funkce připojených chytrých telefonů přirozenými hlasovými pokyny.Navíc může být vybavena zdokonaleným parkovacím asistentem s funkcí příčného parkování, vylepšeným protikolizním systémem Active City Stop nebo adaptivními světlomety Ford. Nechybí ani bezdotykové ovládání pátých dveří či inteligentní pohon všech kol.

Ford v rámci rozvoje asistenčních technologií zvýší investice do jejich vývoje a urychlí uvádění poloautomatických systémů jako je asistent pro jízdu v koloně či systém plně automatického parkování. Fields v Barceloně prozradil, že tyto technologie přivede Ford na trh do tří let.

Týmy odborníků mezitím pracují na vývoji plně autonomních vozů ve vývojových střediscích Fordu v německých Cáchách, kalifornském Palo Altu i michiganském Dearbornu. Cílem je dosáhnout úrovně automatizace 4 dle mezinárodní definice SAE. Vozy odpovídající této úrovni již nevyžadují od řidiče žádné ovládací pokyny. Nejdříve budou pravděpodobně nabízeny na trzích, jejichž klima nezhoršuje výkon snímacích systémů a kde je dostatek oblastí zmapovaných trojrozměrnou technologií s vysokým rozlišením.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru