Ceny CNG jdou dolů

Dnes bylo oznámeno snížení cen v největší síti CNG stanic v ČR a zákazníci tak ušetří více než třetinu nákladů na pohonné hmoty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dlouhodobě klesající ceny klasických pohonných hmot na čerpacích stanicích v České republice sice mají vliv na ekonomickou výhodnost stlačeného zemního plynu, nicméně CNG přesto zůstává výrazně provozně výhodnější než třeba motorová nafta nebo benzin.

Aby byl zemní plyn ještě výhodnější, přistoupila společnost Bonett, největší prodejce CNG v České republice, k plošnému zlevnění. Na všech 18 plnicích stanicích došlo ke snížení ceny až na cenovou úroveň 24,50 Kč za kilogram CNG.

Přestože to na „totemech“ u čerpacích stanic na první pohled vypadá, že je nafta stejně drahá a někde i levnější než zemní plyn, je třeba si ale uvědomit, že zatímco cena klasických paliv se uvádí v litrech, u CNG se vztahuje na kilogram. Převedeme-li zemní plyn na litry, je rozdíl v ceně na první zcela patrný. Zatímco za litr nafty zaplatil zákazník v průměru na začátku února cca 25,60 Kč/l, ekvivalent jednoho litru nafty, tj. kubický metr stlačeného zemního plynu vychází na pouhých 17 korun.

Obliba zemního plynu pro dopravu v České republice neustále roste, vloni bylo spotřebováno rekordních 43,59 milionů m3. To představuje skoro poloviční navýšení (45,7 %) proti roku 2014. Společnost Bonett se s více než 6,4 milionu m3 stala největším prodejcem CNG v České republice. Utěšeně stoupá i počet míst, kde lze u nás zemní plyn natankovat. V tuto chvíli je v provozu 110 veřejných plnicích stanic a další přibývají.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru