Toyota RAV4 slaví 30 let existence

Toyota RAV4 slaví již tři desetiletí existence od doby, kdy proměnila automobilový trh, aby si postupně vydobyla postavení kultovního modelu SUV.

rav45thgenerationstatic2

V březnu 1994 se na ženevském autosalonu poprvé představil nový typ tehdy neobvyklého vozu: kompaktní SUV s pohonem všech kol a samonosnou karoserií. Toyota RAV4 byla ryzím originálem, jenž se rozhodl prošlapat novou cestu v podobě živého a všestranného vozidla, navrženého v souladu s nároky moderního života. Samotný pojem „SUV“ byl v době svého vzniku nezvyklý, ale již od zahájení prodeje v květnu 1994 se tento vůz setkával s  pozitivním přijetím ze strany médií i zákazníků.

rav41stgeneration1

Návrháři pověření vývojem první Toyoty RAV4 se drželi konkrétních cílů, aby zůstali věrni původní vizi, poprvé zhmotněné konceptem RAV-FOUR, představeným v roce 1989 na autosalonu v Tokiu.

Toyota RAV4 již přes 30 let zůstává věrna své filozofii a předvídá měnící se potřeby zákazníků. V letech 2018 a 2019 byla nejprodávanějším modelem SUV světa; koncem roku 2023 Toyota evidovala 14 milionů prodaných vozů RAV4, z toho více než 2,5 milionu v Evropě. Hybridní elektrické a plug-in hybridní pohony nyní v Evropě volí dokonce 91 % zájemců o novou Toyotu RAV4, přičemž k největším zdejším trhům patří Francie, Itálie, Polsko, Španělsko a Velká Británie.

Na českém trhu se pro RAV4 rozhodlo již bezmála 22 000 zákazníků.

Zdroj a foto: Toyota



Facebook

Nejčtenější

Nahoru