Budeme mít na autech i přední brzdové světlo?

I když do moderních aut přibývá stále více bezpečnostních prvků, je pořád na silnicích v Evropě velký počet dopravních nehod, které mají fatální následky, protože na mnoho řidičů mají opačný vliv. Častokrát na tuto nepozornost doplatí samotní chodci či cyklisté. Mezi další prvky, které bychom mohli v budoucnu vidět na vozidlech, by mohlo být přední brzdové světlo.

Predne_brzdove svetlo_Jan_Cerny 

Nápad, který může na první pohled vypadat bláznivě, a tak trochu sci-fi, může v budoucnu zachránit lidské životy. Jedním z hlavních bezpečnostních pravidel na silnicích je být vidět. To si vzala k srdci také společnost Lumaco Innovations, která vyvinula unikátní přední brzdové světlo. Hlavní testování probíhá v Trenčínském a částečně Žilinském kraji pod záštitou Žilinské univerzity.

Jedná se o bezpečnostní prvek, který má za cíl snížit nehodovost na silnicích a zároveň má zvýšit plynulost silničního provozu. Přední brzdové světlo svítí zeleně a je umístěno na přední masce auta, které se při sešlápnutí brzdového pedálu rozsvítí společně se zadními brzdovými světly.

Přední brzdové světlo mají ocenit nejen chodci na přechodech, protože budou jasně vidět, že auto brzdí a je v režimu brždění, ale také cyklisté a ostatní řidiči na pozemních komunikacích. Mezi první řidiče na území České republiky, kteří mají možnost vyzkoušet přední brzdové světlo, patří přední český automobilový závodník Jan Černý.

„Je mi velkým potěšením, že do mě společnost Lumaco Innovations vložila takovou důvěru a udělala mě ambasadorem bezpečnostního prvku předního brzdového světla, které mohu jako první závodní jezdec na světě otestovat. Díky své profesi ho můžu netradičně prezentovat v motosportu, které je mi velmi blízké, ale je to také prostředí, o které se zajímá spousta lidí a dokáže přilákat nové příznivce. Během sezóny najedu na rychlostních zkouškách a závodech desítky tisíc kilometrů a bezpečnost je pro mě na prvním místě. Pokud by to jen trochu mělo přispět k tomu, aby bylo na pozemních komunikacích bezpečněji, tak mi to dává obrovský smysl a budu rád tohoto součástí,“ říká Jan Černý, čerstvý vítěz 42. ročníku Rallysprint Příbram a jezdec týmu Hyundai Canarias Motorsport.

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru