A290_β: Alpine představila svou vizi elektrického sportovního vozu

A290, budoucí malý elektrický sportovní vůz nové éry značky Alpine, se představuje ve sportovním hávu výstavního vozu A290_β (A290 „beta“). První ze tří modelů budoucí „garáže snů“ bude stoprocentně elektrický sportovní vůz nové generace, který má v každém probudit ducha soutěživosti a znovuobjevit každodenní sportovnost. Model A290_β tak zahajuje novou kapitolu historie značky Alpine.

Show-car A290_ (83)

Značka čerpá ze svého dědictví a sportovní DNA a vydává se dobývat nové segmenty sportovním městským vozem. Svým designem, materiály i technologiemi ilustruje tento předváděcí vůz nový způsob vnímání sportovního elektrického pohonu.

Volba názvu A290_β je v souladu s globální strategií pojmenovávání značky Alpine, kdy názvy začínají písmenem „A“, za nímž následují tři číslice. Číslo „2“ odpovídá segmentu B a číslo „90“ budoucí lifestylové řadě značky. A konečně písmeno Beta v řecké abecedě se používá pro označení mezistupně vývoje před oficiálním uvedením sériového vozu na trh.

Vnější design modelu A290_β předznamenává linie budoucího sériového modelu, zatímco jeho koncepční interiér se vyznačuje novým uspořádáním tří sedadel. Se svými dvěma elektromotory vpředu je A290_β mimořádně sportovním vozem. Předváděcí vůz, který byl schválen pro provoz na závodní trati Francouzskou federací automobilového sportu (FFSA), využil pokročilého procesu ladění. Stejně jako koncept Alpenglow odhalený v roce 2022 má A290_β středovou pozici řidiče, podobnou pozici v jednomístném voze, takže řidič zažívá pocit, že je s vozem dokonale propojen. A290_β může přepravovat dva cestující usazené po obou stranách a mírně za řidičem, aby si mohli plně vychutnat podívanou, kterou toto jedinečné třímístné uspořádání nabízí. Díky telemetrickému volantu a obepínajícím skořepinovým sedadlům, optimalizovaným aerodynamickým tvarům a přívodům vzduchu pro lepší chlazení, centrálnímu místu řidiče a hydraulické ruční brzdě má být A290_β důstojným dědicem závodních vozů Alpine.

Tři inovativní modely „garáže snů“ Alpine – malý sportovní vůz, crossover GT a náhrada modelu A110 – budou stoprocentně elektrické. Model A290_β je předzvěstí sériového městského sportovního vozu, který se bude vyrábět od roku 2024 v továrně v Douai v rámci projektu ElectriCity na platformě CMF-B EV Aliance určené pro elektromobily segmentu B. Jeho elektromotor se bude rovněž vyrábět ve Francii, v továrně Megafactory ve městě Cléon.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru