Jak mohou řidiči ovlivnit uhlíkovou stopu svých pneumatik?

Spotřeba paliva během jízdy má největší dopad na životní prostředí během celého životního cyklu pneumatiky. Výběrem pneumatik s nízkým valivým odporem a pravidelnou kontrolou tlaku v pneumatikách může řidič zlepšit energetickou účinnost a zároveň přispět k ekologičnosti jízdy. Uhlíkovou stopu pneumatik ovlivňují i další faktory, jako jsou suroviny a emise z výroby.

NT_Tire_efficiency_01

Oxid uhličitý je nejvýznamnějším skleníkovým plynem vznikajícím v dopravě. Při provozu automobilu se spalovacím motorem se Co2 uvolňuje z výfukového potrubí. Přibližně jedna šestina těchto emisí je obvykle výsledkem energie spotřebované na valivý odpor pneumatik. U elektromobilů se valivý odpor podílí na emisích dokonce až jednou čtvrtinou.

Pokud například vozidlo se spalovacím motorem vypouští 120 g CO2 na kilometr, valivý odpor pneumatik odpovídá za 20 g/km. Čím nižší je valivý odpor pneumatik, tím méně paliva se spotřebuje při jízdě. U elektromobilů znamená nižší valivý odpor delší dojezd a menší spotřebu elektrické energie. Nižší valivý odpor tedy znamená nižší emise CO2 a menší uhlíkovou stopu.

Valivý odpor pneumatik se může značně lišit. Rozdíl je pro majitele vozu významný, a to nejen z hlediska životního prostředí. Na štítku pneumatik EU je uvedena spotřeba paliva na stupnici od A do E. Například pneumatika třídy B spotřebuje přibližně o 0,1 litru paliva na 100 km méně než pneumatika třídy C a o 0,2 litru méně než pneumatika třídy D. Průměrný valivý odpor pneumatik Nokian Tyres se ve srovnání s rokem 2013 snížil o 8,5 %. To odpovídá výfukovým plynům 65 000 automobilů ročně.

Kromě valivého odporu se na uhlíkové stopě pneumatik podílejí také faktory, jako jsou suroviny a emise z výroby. Pneumatiky se vyrábějí z více než 100 různých surovin, které jsou dalším důležitým faktorem při hodnocení jejich ekologické šetrnosti. Mnoho recyklovaných a obnovitelných surovin je považováno za obzvláště udržitelné.

Kromě snadného odvalování pneumatik je pro energetickou účinnost zásadní správný tlak v pneumatikách. Pokud je tlak v pneumatikách příliš nízký, zvyšuje se spotřeba paliva i riziko poškození pneumatik. Pravidelná kontrola tlaku v pneumatikách je tedy snadným způsobem, jak ovlivnit ekologičnost a bezpečnost jízdy.

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru