Rolls-Royce odhalil zakázkový model Ghost Amber Roads

Společnost Rolls-Royce v lotyšském městě Kaltene odhalila limitovanou sérii Ghost Amber Roads, nejnovější dílo své divize zakázkových úprav Bespoke. Nová působivá kolekce obsahuje pouhých 12 vozů a je inspirována jantarem, známým jako „zlato severu“.

Tato zkamenělá stromová pryskyřice byla po tisíciletí ceněna jako drahokam. Více než 3 500 let se s ní obchodovalo podél tras známých jako „jantarová stezka“ spojující Baltské moře, kde byl jantar po bouřích nalézán vyplavený podél pobřeží, a Středomoří. Termínem „jantarová stezka“ se označuje celý systém starodávných cest, který původně spojoval keltské a etruské oblasti severní a střední Itálie s pobřežím Baltu a Severního moře a jeho část procházela dnešním územím České republiky.
Návrháři, konstruktéři i umělečtí řemeslníci z divize Rolls-Royce Bespoke se nechali inspirovat barvami, texturami i pocity z tohoto vzácného přírodního materiálu a vytvořili sérii Ghost Amber Roads. Pro exteriér vozu vyvinuli dvě nové barvy programu Bespoke, které zachycují hřejivý a lesklý charakter jantaru – měděnou Lyrical Copper a bílo-bronzovou Cornish White over Bronze ve dvoubarevném provedení.
rolls-royce3

Při otevření protisměrných dveří vozu přivítají cestující prahové lišty s decentním jantarovým osvětlením. Interiér je pojat v odstínu Dark Spice nebo Seashell s obšitím Armagnac a Mandarin. Leštěný jantar je kvůli hmatovému zážitku zasazen i do otočného ovladače na středovém tunelu.
Vozy mají také osobité řešení stropního obložení formou hvězdné oblohy Starlight Headliner, která v tomto případě zobrazuje historické obchodní cesty, spojující sever a jih Evropy. Ty jsou vyobrazeny prostřednictvím bílých a jantarových „hvězd“ z optických vláken. Výhradně ruční výroba prosvětleného stropního obložení trvá minimálně 18 hodin. Jantarové cesty jsou rovněž jemně vyobrazeny na osvětleném panelu palubní desky.
Model Ghost Amber Roads měl svoji premiéru na pobřeží Baltského moře poblíž města Kaltene v Lotyšsku. Na tomto úseku pobřeží mohou pozorní návštěvníci dodnes občas nalézt úlomky jantaru.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru