Nový Ford Mustang sedmé generace byl představen v Detroitu

Ford dnes odhalil zcela nový Mustang. Nejprodávanější sportovní kupé světa s přepracovaným digitálním kokpitem, zdokonaleným motorem V8 a ostřejším designem má být řidičsky nejzábavnějším modelem v historii Mustangu.

NEW_FORD_MUSTANG_4

Za 58 let nepřetržité výroby bylo prodáno více než 10 milionů vozů. Je celosvětově nejoblíbenějším automobilem. Od roku 2014, kdy byl představen poslední nový model, se Mustang každoročně stává nejprodávanějším sportovním kupé na světě.

Nový Fastback a Convertible přichází s novým motorem 5.0 V8 čtvrté generace. Mustang GT dostal nové sání se dvěma sacími kanály a dvěma škrticími klapkami. Toto řešení omezuje sací ztráty na minimum a umožňuje ještě větší průtok vzduchu. Až šest interaktivních a přizpůsobitelných jízdních režimů optimalizuje dynamické vlastnosti vozu v různých provozních podmínkách. Jedná se o módy Normal, Sport, Kluzko, Drag, Track  a přizpůsobitelné nastavení s několika dostupnými profily, které si řidič může zvolit dle vlastních preferencí. Změnu jízdního režimu provází grafická animace na digitálním přístrojovém panelu.

Odezva řízení byla zlepšena omezením vůlí mezi volantem a pneumatikami. Ke hbitějším reakcím vozu na pokyny řidiče přispívá rovněž strmější převod řízení. Model GT je sériově vybaven funkcí dorovnávání otáček při řazení, což dále zvyšuje přesnost ovládání i mechanickou kultivovanost odezvy hnacího řetězce.

Model nabídne výběr mezi desetistupňovou automatickou a šestistupňovou manuální převodovkou. Standardně dodávaná sada Performance obsahuje 19palcová kola z lehké slitiny, sportovní samosvorný diferenciál, 19palcové brzdy Brembo a výfuk s aktivním ventilem, který mění zvuk motoru podle jízdního scénáře. Na přání dodávaný aktivní podvozek MagneRide monitoruje podmínky tisíckrát za sekundu a pomocí elektronicky řízené kapaliny reguluje tlumicí účinek.

NEW_FORD_MUSTANG_26

Za ikonickou siluetou exteriéru sedmé generace Mustangu se skrývá technologicky nejvyspělejší kokpit zaměřený na řidiče. Nejviditelnější změnou je odstranění tradiční „dvoukapličkové“ horní části palubní desky. Namísto ní se v interiéru objevuje skleněný středový panel plný digitálních technologií. Za novým volantem se silnějším věncem a rovnou spodní částí se nachází 12,4palcový digitální sdružený přístroj s konfigurovatelným zobrazením včetně virtuálních přístrojů, jejichž vzhled prošel mezigeneračním vylepšením.

Tento digitální přístrojový panel plynule přechází do 13,2palcové středové obrazovky SYNC 4, který je uložena za stejným integrovaným sklem a natočena směrem k řidiči.

NEW_FORD_MUSTANG_10

Nízká horizontální linie napříč přední částí charakteristické třídílné kapoty navazuje na nové LED světlomety a vytváří působivější přední část, ovlivněnou původním designem z 60. let a současně optimalizovanou z hlediska ochrany chodců. Elegantní linie střechy, široký sprinterský postoj a zkrácený zadní převis jsou rovněž věrné autentickým proporcím první generace, zatímco rozšířené zadní blatníky poukazují na sílu Mustangu. Prodloužená záď se vyznačuje novými trojitými svítilnami a přepracovaným difuzorem, který zlepšuje aerodynamické vyvážení vozu.

Poprvé má každý model zcela nové řady Mustang specifické přední partie, takže si zákazníci mohou vybrat vzhled, který nejlépe odpovídá jejich osobnosti. Model GT, srdce značky Mustang, má v masce větší otvory, umožňující lepší proudění vzduchu, což se odráží ve vyšším výkonu. Aerodynamika je dále optimalizována novými průduchy na kapotě a přepracovaným předním splitterem.

NEW_FORD_MUSTANG_11

Mustang Convertible nabízí maximální svobodu pod širým nebem. K otevření i zavření plně vypolstrované a izolované látkové střechy postačí uvolnit jednou rukou středovou západku. Kompaktní konstrukce střechy a nezávislé zavěšení zadních kol rovněž přispívají zavazadlovému prostoru, který pojme až dva golfové bagy.

Mustang sedmé generace je vybaven asistenčními systémy nové generace. Patří k nim rozpoznávání dopravních značek, inteligentní adaptivní tempomat s funkcí Stop & Go, asistent jízdního pruhu, asistent vyhýbacího manévru a asistent automatického brzdění při couvání. Další klíčovou funkcí je aktivní reakce na výmoly, která nepřetržitě monitoruje odpružení, karoserii, řízení i brzdy a podle toho upravuje chování podvozku. Novinkou v Mustangu jsou také služby odcizených vozidel, což je funkce FordPass  poskytující 24hodinovou pomoc v případě krádeže. Prostřednictvím aplikace FordPass mohou majitelé zůstat ve spojení se svým Mustangem i dalšími způsoby a využívat vzdálené funkce, jako je startování a zhasnutí motoru na dálku, zamykání a odemykání dveří, plánování času startu, vyhledávání polohy vozidla a kontrola jeho technického stavu. V aplikaci FordPass uživatelé snadno naleznou důležité provozní údaje včetně stavu paliva a oleje, servisní historie a záručních informací.

Vůz přijde na americký trh v polovině roku 2023, u nás se objeví koncem příštího roku.

 

 

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru