BMW 540i xDrive Touring – Rodina i sportovní zábava v jednom – test

 Je to nejlepší kombi dneška? Na trhu je už pět let, ale facelift před rokem ho hezky omladil. Pod kapotou úřaduje řadový šestiválec s třílitrovým objemem. Ideální rodinné auto, se kterým si můžete taky užít hodně sportovní jízdu.

smart

Řada 5 patří k nejprodávanějším modelům bavorské automobilky. Sedmá generace se představila v roce 2017. Od roku 1972 bylo vyrobeno přes 8,5 milionu vozů řady 5, ale teprve třetí generace se rozšířila o kombi Touring a pohon všech kol xDrive.

Co přinesl facelift? Nová LED světla dodávají vozu pocit nového modelu. K tomu přispívá i sada černých doplňků – masky chladiče, rámů oken, koncovek výfuku. Nová je i barva karoserie Goodwood Green Pearl. V interiéru najdete sedadla v kůži Merino Caramel/Black od BMW Individual s černým prošíváním. Infotainment se nezměnil a známe jej i z dalších modelů značky. Prostornost interiéru zaručuje rozvor téměr tří metrů, zatímco celková délka vozu je skoro pět metrů. Zavazadlový prostor má objem 560 litrů, ale sklopením zadní řady sedadel ho můžete zvětšit na skvělých 1700 litrů. Zadní okno je samostatně otevíratelné, což je dost praktická vychytávka pro doplnění kufru pár maličkostmi.

P90389076_highRes_the-new-bmw-540i-sed

Pod kapotou testovaného modelu bije výkonné srdce – zážehový přeplňovaný šestiválec objemu 2 998 cm3 s výkonem 245 kW, tj. 333 koní a točivým momentem 450 Nm. Maximálka je 250 km/h a zrychlení z 0 na 100 km 5,2 sec. Všechny typy řady 5 Touring nyní mají výhradně osmistupňovou samočinnou převodovku ZF Steptronic s možností řazení pádly pod volantem a standardně pohon všech kol xDrive. Testovaný 540i xDrive Touring tak představuje vrchol nabídky.

smart

Dokonalý podvozek žehlí příkladně silniční nerovnosti, je klidný a kultivovaný, ale v režimu Sport cítíte jak ztuhne, motor dopřeje vozu mohutný zátah a přitom bravurně a přesně projíždí zatáčky okresek. A spotřeba? Celková průměrná činila po týdnu ježdění 8,9 litrů/100 km, popojíždění po městě si žádalo o něco víc, 10 – 11 litrů.

Základní cena modelu modelu začíná na 1,78 mil. Kč, příplatky mohou značně zvýšit cenu vozu, a to až na 2,9 mil. korun.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru