Zítra začíná 24 hodin Le Mans

24 hodin Le Mans představuje tradičně nejprestižnější závod v ročním kalendáři vytrvalostních závodů.  Letos se uskuteční již 90. ročník tohoto historického závodu, který bude během nadcházejícího víkendu současně třetím závodem sezóny FIA Mistrovství světa endurance (WEC).

LE MANS 24 HOURS 2022PHOTO CLEMENT MARIN

Vítěz kategorie LMP2 – tým WRT – loni na 13,6 kilometru dlouhém okruhu absolvoval 363 kol, tedy více než šestnáctinásobek trasy Velké ceny Formule 1. Jednotlivé úseky (stinty) se obvykle jedou na 11 kol a některé týmy absolvují čtyři takové stinty, tedy 600 kilometrů, na stejné sadě pneumatik. V Le Mans dosáhla loni nejdelší vzdálenost ujetá na stejné sadě pneumatik Goodyear 650 kilometrů, což je více než dvakrát tolik, co na závodě Grand Prix Formule 1, který obvykle vyžaduje zhruba šest sad pneumatik.

Po dvou dosavadních závodech sezóny WEC je v čele celkového pořadí tým WRT s jezdci Reném Rastem, Robinem Frijnsem a Seanem Gelaelem. Celá trojice má do Le Mans namířeno po květnovém vítězství v závodě 6 hodin Spa-Francorchamps. United Autosports, vítěz prvního kola v Sebringu, ovšem na WTR ztrácí pouhých šest bodů.

Novinkou letošní sezóny je, že týmy WEC LMP2 budou moci na mokrém i suchém povrchu jezdit na jediných pneumatikách Goodyear. To je změna oproti dosavadní praxi, při níž se jako mezistupeň využívaly pneumatiky „inters“. Nové pneumatiky sloužily již při prvních dvou závodech sezóny, do Le Mans přiváží Goodyear novinku poprvé.

Ve Fun Village okruhu v Le Mans bude v provozu Le Mans Virtual, na němž si budou fanoušci moci okusit náročnost skutečného závodu, který se bude odehrávat jen několik set metrů od nich. Společnost Goodyear je oficiálním partnerem pro pneumatiky virtuálního mistrovství, které v lednu završilo sezónu virtuálním závodem 24 hodin Le Mans s účastí několika nejrychlejších světových simulačních závodníků. Díky tomu, že Goodyear dodává pneumatiky pro skutečný závod i jeho virtuální verzi, dostávají se jeho inovace k novým divákům opravdu na celém světě.

Závod 24 hodin Le Mans odstartuje v sobotu 11. června v 16:00 SELČ.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru