Světová premiéra nového vozu Maserati MC20 Cielo

Supersport MC20 je nyní i jako spyder: Maserati uvádí model MC20 Cielo. Má to být vůz, který dokáže podat výkon skutečného supersporťáku a zároveň poskytnout holistické a naplňující potěšení z řízení, jaké tu ještě nebylo.

Maserati_MC20_Cielo_dynamic (2)

MC je zkratkou pro Maserati Corse („Závodění“); číslo 20 odkazuje na rok 2020, kdy začala nová éra značky; Cielo („nebe“) zdůrazňuje skutečnost, že tento model je oddaný potěšení z řízení pod širým nebem a zároveň si zachovává všechny výsady kupé.

Motor V6 Nettuno nabízí požitek ze sportovní jízdy a stahovací skleněná střecha dodává vozu požadovanou dávku luxusu. Model je vybaven špičkovým elektrochromatickým oknem, které se dotykem jednoho tlačítka centrálního systému dokáže proměnit z čirého na neprůhledné díky technologii PDLC (polymery s tekutými krystaly). Střecha představuje špičku ve své třídě i vzhledem ke své schopnosti tepelné izolace a rychlosti otevírání a zavírání (za pouhých 12 vteřin).

Protože byl tento spyder vyvinutý v laboratoři Maserati Innovatin a vyroben v historické továrně na Viale Ciro Menotti, je stejně jako verze kupé 100% italský a ze 100 % se zrodil v Modeně.

Maserati_MC20_Cielo_dynamic (5)

Hmotnosti, která je o pouhých 65 kg vyšší než hmotnost kupé, bylo možné dosáhnout díky precizní práci během jednotlivých fází navrhování vozu. Kromě výjimečného poměru mezi hmotností a výkonem zaručuje podvozek z karbonového vlákna (stejný jako u všech tří nadcházejících kombinací: kupé, spyder a budoucí elektrická verze) nekompromisní torzní pevnost umožňující vynikající ovladatelnost na silnici i na závodním okruhu.

Vůz nemá žádné zbytečnosti – každý prvek jeho designu má svou vlastní funkci. Jediným ústupkem, který má vyvolat designový dojem, jsou stejně jako u vozu MC20 dveře s efektem motýlích křídel. Tyto dveře umožňují mnohem snadnější přístup do kabiny a vystavují na odiv kokpit z karbonového vlákna a zcela odhalené přední kolo.

Z estetického hlediska vyniká představený vůz novou třívrstvou metalickou barvou známou pod názvem acquamarina, která je dostupná i v rámci programu Maserati Fuoriserie pro individuální úpravu vozů. Tato barva si dokáže hrát se světlem a překvapit svými proměnami. Základ tvoří pastelově šedá inspirovaná závoděním a evokuje sportovní DNA vozů MC20. Tu doplňuje měňavá barva akvamarínové slídy, která celý odstín oživuje a dává na odiv jeho výjimečnost.

Maserati_MC20_Cielo_dynamic (11)

Nový model zahrnuje i další prvky široké škály systémů aktivní bezpečnosti. Kromě parkovacích čidel, kamery s pohledem dozadu a hlídáním mrtvého bodu, které jsou součástí vozů MC20 už od modelového roku 2022, představuje nový spyder asistenta pro nouzové brzdění, rozpoznávání dopravních značek a novou kameru se záběrem 360°. Vůz je vybaven volitelným audio systémem premium Sonus faber.

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru