Hyundai Ioniq 5 vyhlášen Světovým autem roku 2022

Hyundai Ioniq 5 získal prestižní titul Světové auto roku (World Car of the Year) 2022. Zcela elektrický crossover zvítězil v kategoriích Světové auto roku 2022, Světový elektromobil roku 2022 a Světový automobilový design roku 2022. Pořadatelé ankety zveřejnili výsledky na slavnostní akci, která se konala na mezinárodním autosalonu v New Yorku.

Photo.2

Vůz byl oceněn nezávislou mezinárodní porotou složenou ze 102 motoristických novinářů z 33 zemí celého světa. Elektromobil dosáhl celkového vítězství nad ostatními 27 vybranými finalisty ve všech kategoriích, ve kterých byl nominován.

Hyundai plánuje, že do roku 2030 představí 17 modelů akumulátorových elektromobilů včetně modelů luxusní značky Genesis a ve stejném období zvýší své globální prodeje akumulátorových elektromobilů na 1,87 milionu vozů ročně. Vůz předznamenává novou éru designu značky Hyundai. Jeho základem je styl, který designéři značky nazývají „parametrická dynamika“. Vizuální identitu akumulátorového elektromobilu pak na povrchu definují kinetické detaily podobné drahokamu. Vnější design crossoveru je charakterizován čistými, ostrými liniemi, které na silnici vyzařují jeho dynamický charakter. Trvalý dojem mají umocňovat osobité světlomety LED s „parametrickými pixely“ a zadní svítilny.

V anketě Světový vůz roku (World Car of the Year) vybrala porota Ioniq 5 nejprve z 28 nominovaných vozidel a poté ze tří finalistů. Podmínkou nominace je výroba nejméně 10 000 vozů ročně, cena pod úrovní luxusního segmentu na hlavních trzích modelu a zahájení prodeje v období od 1. ledna 2021 do 30. března 2022 alespoň na dvou významných trzích na minimálně dvou kontinentech.

V anketě Světový elektromobil roku (World Electric Vehicle of the Year) vybrala porota automobil nejprve z 11 nominovaných vozidel a poté ze tří finalistů. Podmínkou nominace je pohon zajišťovaný výhradně jedním nebo větším počtem elektromotorů, výroba nejméně 5000 vozů ročně a zahájení prodeje v období od 1. ledna 2021 do 30. března 2022 alespoň na dvou významných trzích na minimálně dvou kontinentech.

V anketě Světový automobilový design roku (World Car Design of the Year) vybrala skupina šesti odborníků z Francie, Německa, Japonska, Velké Británie a USA model ze všech konkurentů bojujících o úspěch v ostatních pěti kategoriích ankety. Porota posuzovala každý vůz na základě stylu a inovací, které posouvají etablované hranice.

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru