BMW M440i xDrive Gran Coupé – Druhá generace image značky – test

 

Řada čtyři nepíše dlouhou historii, i když tradice sportovních kupé je stará jako BMW samo. Teprve před několika lety se z řady 3 vydělila samostatná modelová řada 4, kam patří i verze Gran Coupé. Zařadila se mezi automobily, které nejvíc reprezentují image značky BMW. Nyní přichází druhá generace.

smart

Dlouhý štíhlý vůz měří 4,783 metru, narostl proti předchůdci o více než čtrnáct centimetrů. Zvětšily se i všechny ostatní míry včetně rozvoru, který se prodloužil skoro o pět centimetrů. Jaký dává smysl auta stále zvětšovat, když zároveň usilujeme o snížení hmotnosti a spotřeby paliva? Díky novým materiálům, oceli lisované za tepla a hliníkovým slitinám je vůz lehčí, i když je o něco větší. A větší vůz je reprezentativnější a v případě BMW ještě víc vyniknou tvary, které mají fanoušci značky tak rádi.

Musí se ovšem smířit s novými tvary ledvinek a zapomenout na kroužková světla, i když z těch ještě zbyly alespoň hranaté obrysy. Velkou roli v pilování designu hrála aerodynamika, součinitel odporu vzduchu 0,26 je o 0,02 nižší než u předchůdce. Nechybí žádný z atributů noblesního sportovního kupé včetně bezrámových oken, zapuštěných klik a výrazné odtrhové hrany na víku kufru.

smart

Kabina nese znaky typické pro současné BMW – přístrojový štít s virtuálními hranatými ukazateli, částečně zapuštěný displej a kruhový ovladač rozhraní iDrive. Sedadla jsou už ve standardu sportovní, kontakt řidiče s autem může být velmi autentický i díky naklonění středové konzole, která vymezuje jeho dominantní prostor. Zavazadelník o objemu 470 litrů posouvá využitelnost i pro běžné cestování.

Nabídka motorizací je široká – od úsporného dieselového čtyřválce po vrcholný model M440i xDrive s výkonným šestiválcem, který jsme si vybrali pro týdenní test. Impozantní výkon 374 koní dodává přeplňovaný agregát, jehož točivý moment dosahuje k 500 Nm a zaručí zrychlení z nuly na stovku za působivých 4,7 sekundy. Naše průměrná spotřeba činila 9,5 – 10 l/100 km, avšak při opravdu razantní sportovní jízdě se vyšplhá dobře nad 10 litrů, bez problémů i na 12-13 litrů. Při klidné jízdě s vozem dojedete s plnou nádrží cca 620 km. Naproti tomu vznětový motor v modelu 420d dodává pohodových 190 koní výkonu a výborný točivý moment 400 Nm, z nuly na sto akceleruje za 7,3 sekundy a jeho kombinovaná spotřeba je 5,4 – 4,8 l/100 km. Všechny motory v nabídce se pojí s mild-hybridní technologií se startér-generátorem s napětím 48 V. Ten kromě podpory při akceleraci dokáže dodat dalších 11 koní navíc při tzv. boostu. Funguje to jak při pevném startu, tak při potřebě rychlého předjíždění.

smart

Nastavení podvozku, vysoká tuhost karoserie a rozložení hmotnosti 50 : 50 ve spojení s progresivními tlumiči a variabilním sportovním řízením umožňují užít si jízdu na maximum. Zároveň jsou tu ale sofistikované asistenční systémy, jejichž nabídka se oproti předchozímu modelu výrazně rozšířila. Cestování usnadní cloudový navigační systém, jedna z důležitých inovací nového BMW 4 Gran Coupé.

BMW 4 Gran Coupé vstupuje na trh se základní cenou 1 229 800 Kč. Model M440i xDrive je za 1 820 000 korun, náš testovaný vůz se všemi příplatky stojí 2 264 916 Kč.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru