Ford Mustang California Special – kalifornský sen je v Evropě

Typický styl západního pobřeží Spojených států překročil Atlantik – do Evropy poprvé přijíždí Mustang v provedení California Special. Ztělesňuje svobodomyslného ducha modelu z roku 1968. Vyrábí se výlučně jako Convertible se skládací střechou a vyznačuje se specifickým provedením emblémů, polepů, 19palcových kol z lehké slitiny i dalších detailů. Hnací sílu pro pohodové projížďky s větrem ve vlasech obstarává vidlicový osmiválec o výkonu 331 kW (450 k).

2022_FORD_MUSTANG_CALIFORNIA_

Také v interiéru se objevují specifické detaily. Požitek z jízdy se staženou střechou zesilují sériově dodávaná vyhřívaná a odvětrávaná přední sedadla, 12palcový digitální přístrojový štít nebo systém SYNC 3, který umožňuje přehrát oblíbenou skladbu nebo se nechat navigovat k nejbližší pláži prostým vyslovením hlasového pokynu.

Když dnes už legendární Mustang v roce 1964 poprvé vyjel do ulic, po celé Americe začaly vznikat kluby majitelů a řada místních prodejců začala nabízet vlastní varianty designu. Pro jednu z nich, inspirovanou prototypem Shelby GT kupé se stupňovitou zádí z roku 1967, se vžil název California Special.

Původní verze měla černou masku, mlhová světla, boční pruhy, které končily u nových ventilačních otvorů před zadními koly, a spoiler inspirovaný modely Shelby. Fordu se líbila, proto v modelovém roce 1968 vyrobil omezené množství vozů California Special.

2022_FORD_MUSTANG_CALIFORNIA_ 6

Novodobá intepretace je nabízena pouze jako Convertible se skládací střechou. Oslavuje tak příjemné kalifornské podnebí, nikoliv nepodobné evropskému Středomoří. Na originál odkazuje přední mřížkou v černém odstínu Ebony. Emblém GT/CS je vyvedený v červené Race, boční pruhy jsou černo-červeno-šedé. Táhnou se od předních partií až k zadním blatníkům a obsahují skrytý nápis „California Special“, který je za horších světelných podmínek téměř neviditelný a zřetelně vystoupí až na přímém slunečním světle.

Podobně jako v případě originálu nechybějí aerodynamické doplňky, poukazující na sílu osmiválce. K většímu přednímu spoileru lze na přání dodat také boční ventilační otvory. Zadní partie zdobí falešné víčko nádrže a čtyři koncovky výfuku, celkový dojem pak dotvářejí kola z lehké slitiny ve specifickém designu. Vpředu mají rozměr 19 x 9, vzadu pak 19 x 9,5 palce a stejně jako přední spoiler, nástavce prahů a zadní difuzor jsou lakovaná šedým odstínem Carbonised. Pod kapotou se nachází příčná vzpěra s označením California Special.

2022_FORD_MUSTANG_CALIFORNIA_ 9

Odpovídající dynamiku a zvukový doprovod uděluje Mustangu California Special motor Ford 5.0 V8 o výkonu 331 kW (450 k) a točivém momentu 529 Nm. V kombinaci se šestistupňovou manuální převodovkou, která disponuje funkcí automatického dorovnávání otáček při podřazování, akceleruje Mustang California Special z klidu na 100 km/h za 5,1 sekundy. Rozhodne-li se zákazník pro 10stupňovou samočinnou převodovku, zkrátí se akcelerace 0-100 km/h na 4,8 s. K dispozici jsou módy Normal, Sport, Závodní okruh a Mokro/Sníh, které promění charakter vozu podle přání řidiče, ať už zrovna jede po Route 66 nebo po D1. Aktivní výfuková soustava s funkcí „hodného souseda“ umožňuje naprogramovat denní doby, v nichž má vůz po nastartování tišší zvukový projev.

Přilnavost v zatáčkách a záběr pneumatik zlepšuje sériově dodávaný samosvorný diferenciál, popřípadě i na přání nabízené tlumiče pérování MagneRide. Jejich tlumící účinek je regulován elektronicky ovládanou kapalinou na základě informací ze senzorů, které monitorují aktuální provozní situaci tisíckrát za sekundu.

Ford Mustang California Special rozšiřuje evropskou nabídku modelové řady Mustang, do níž dále patří Mustang GT Fastback a Convertible a sportovní Mustang Mach 1, stejně jako elektrické modely Mustang Mach-E a Mustang Mach-E GT.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru