Volkswagen Taigo – první SUV kupé značky v segmentu malých vozů

Volkswagen představil nový model, který přináší do tzv. segmentu A0 nový styl. Taigo má karoserii ve stylu crossoveru, vyšší polohou sedadel a praktičnost pro každodenní provoz. Rozšiřuje tak portfolio malých modelů s pohonem předních kol na základě modulární platformy MQB  – zahrnující hatchback Polo a SUV T-Cross – o třetí karosářskou variantu. 

e76c2c8d-d4d2-4cb2-a70f-6f3cc44e05b7

Nové Taigo má ve své sériové výbavě komplexní řadu asistenčních systémů nejnovější generace, mezi něž patří asistent pro jízdu v jízdním pruhu „Lane Assist“ nebo asistent „Front Assist“, který upozorňuje na riziko kolize. Výroba probíhá ve španělském závodě Pamplona. Stejně jako Polo a T-Cross se bude nový sportovní crossover prodávat v celé Evropě. Kromě 28 trhů EU bude Taigo k dispozici také v Jižní Africe a Turecku. V Brazílii se Taigo vyrábí a nabízí ve specifické verzi pod názvem Nivus.

Design evropského modelu Taigo se vyznačuje výraznými proporcemi. Nápadná je především silueta ve stylu kupé s výrazným sloupkem C. Při pohledu z boku jsou kromě toho nápadné také ostré linie, které společně s velkými koly a odlišeným lemováním podběhů kol umocňují crossoverový charakter modelu. Zadní převis karoserie je záměrně delší, což zvýrazňuje funkčnost vozidla.

 

9ef18132-d243-412b-b580-b9bbab0b46f2

Cílovou skupinou jsou především mladí zákazníci s orientací na design a trendy a také lidé s aktivním přístupem k využívání volného času. Zavazadlový prostor má objem 438 litrů. Veškeré prvky vnějšího osvětlení od světlometů až po zadní svítilny jsou sériově vybaveny LED technikou. Ve výbavě Style disponuje Taigo sériově novými „světlomety IQ.LIGHT LED Matrix“ a osvětlenou příčnou lištou na masce chladiče. Tím vytváří stylistické spojení s novými modely Volkswagen ID., Golf, Arteon, Tiguan Allspace a Polo, které tento charakteristický světelný LED pás také mají.

V  interiéru informační a zábavní systémy vycházejí z nejnovější generace modulární infotainmentové platformy (MIB3) včetně jednotky OCU (Online Control Unit) s kartou eSIM pro připojení k internetu a systému „App-Connect Wireless“. Ovládací jednotka nabízí dotykové plochy a posuvníky citlivé na dotek. Podobné ovládací prvky jsou nabízeny i ve větších modelech, jakými jsou Tiguan, Passat a Arteon.

1f02b1ce-6a03-430e-8c1a-57568aba9096

Volkswagen uvádí model Taigo na trh výhradně s pohonem předních kol, který zajišťují velmi hospodárné zážehové motory. Jejich výkony sahají od 70 kW (95 k) přes 81 kW (110 k) až po 110 kW (150 k). Nejvyšší rychlost jednotlivých verzí je 183 km/h, 191 km/h a 212 km/h. V závislosti na motoru probíhá řazení manuálně u 5stupňových nebo 6stupňových převodovek, nebo automaticky u 7stupňové dvouspojkové převodovky (DSG).

Ceník nového modelu začíná na 499 900 Kč.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru