Jedete na hory? Zde jsou zásady bezpečné jízdy v zimě

Pro české turisty se otevřela první lyžařská střediska. To znamená více řidičů na cestách, kteří vyrážejí za zimními sporty na hory. Při zhuštěné dopravě v kombinaci se zimním počasím, kdy musíme počítat s náledím či se sněhovými jazyky, je riziko dopravní nehody několikanásobně větší než v létě. Nejčastějšími příčinami nehod jsou nepozornost, rychlá jízda, ale často také ztráta kontroly nad vozidlem. Continental vysvětluje, jaké vlastnosti jsou u zimních pneumatik rozhodující, a rovněž jak přispět k maximální bezpečnosti.

 Continental_cestovani_v_zime (2)

V roce 2020 evidovala Policie České republiky 75 371 dopravních nehod, které zavinili řidiči motorových vozidel. Z tohoto počtu bylo 67 % nehod zapříčiněno nesprávným způsobem jízdy a 16 % zvýšenou rychlostí. Letos byli motoristé na cestách o něco méně opatrní než vloni a k 30. listopadu bylo meziročně zaznamenáno o 2 494 nehod více.

Základem bezpečnosti je správné vybavení vozidla

Jedním ze zásadních faktorů bezpečné jízdy v zimě jsou zimní pneumatiky. Podle odborníků ze společnosti Continental jsou nejlepší volbou zimní pneumatiky s dobrou přilnavostí a s označením sněhové vločky na bočnici. Další zásadou je přezutí všech čtyř kol.

Opatrnost a ohleduplnost

Při změně počasí je důležité zpozornět a přizpůsobit nepříznivým podmínkám i svoji jízdu. Zvýšená opatrnost je důležitá zejména na mostech, lesních cestách nebo v blízkosti polí, odkud může na silnici dostat sníh. Jízda v zimě vyžaduje bezpečný odstup mezi vozidly a řidič musí vždy počítat s tím, že bude muset kdykoliv zabrzdit a brzdná dráha je na kluzkém povrchu vždy delší. Důležité je také přizpůsobit rychlost jízdy. Bezpečná není příliš rychlá jízda, ale naopak ani příliš pomalá. Pokud si řidič například při silném sněžení netroufá jet přiměřenou rychlostí, ideální je zajet ke krajnici a nechat ostatní řidiče bezpečně jet. Zapomenout by řidiči neměli ani na včasné upozornění před změnou směru jízdy.

Dopravní kolizi dokáží zabránit i řidičské dovednosti

Některým nepříjemným situacím lze zabránit i dodržením základních pravidel jízdy ve sněhu, dalším zase dobrými řidičskými dovednostmi. Při jízdě ve sněhu do kopce je lepší zařadit vyšší rychlost a kopec vyjet pomalu a bez zastavení. Pokud z nějakého důvodu v kopci auto zastaví, lepší volbou je couvat dolů a zkusit to znovu. Brzdění by během zimy mělo být plynulé, nikoli náhlé a tvrdé. V takovém případě hrozí nebezpečí smyku. Nejnebezpečnější je přetáčivý smyk, kdy zadní část vozidla začne „utíkat“ na opačnou stranu, než řidič točí volantem. Vozidlo se může otočit kolem vlastní osy. Mnozí odborníci radí, že v takovém případě je třeba sundat nohu z plynového pedálu a zatočit volantem do opačného směru, než utíká záď. Pokud se přilnavost kol obnoví, pokračujeme v zatáčení původním směrem.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru