Nová Kia Niro odhalena v Koreji

Společnost Kia Corporation dnes na Seoul Mobility Show 2021 poprvé odhalila nové Niro. Nový model, který je nedílnou součástí stále se rozšiřující nabídky ekologických modelů Kia, reaguje na komplexní nároky spotřebitelů prosazujících udržitelnost.

Kia_Niro_2.gen.WorldPremiere_2021_ (5)

Vývoj nového a od základů přepracovaného Nira byl postaven na firemní designové filozofii ‚Spojené protiklady‘ v souladu s principem ‚Joy for Reason‘ (Radost z rozumu). Inspirace světem přírody se netýká pouze designu, ale i volby barev, materiálů a povrchového zpracování s cílem dokonale vyvážit ekologicky zodpovědný přístup a futuristicky zaměřené ztvárnění.

V pojetí exteriéru Nira je zřejmý silný vliv koncepčního modelu Habaniro z roku 2019, který zaujal stylovým a smělým vzhledem crossoveru a neotřelým dvoubarevným lakem karoserie. Široký zadní sloupek, volně přecházející v zadní světla ve tvaru bumerangu, usnadňuje proudění vzduchu ve prospěch lepší aerodynamiky.

U nového Nira se mění i ,tygří maska‘ Kia, která nyní sahá od kapoty až po robustní spodní nárazník. Vertikální ztvárnění zadních světel akcentuje aerodynamiku vozidla a použité moderní technologie. Světla opisují křivky zdůrazňující široký a stabilní postoj vozu. Vzhled zadní partie staví na spojení jednoduché povrchové úpravy s dynamickými prvky.

Kia_Niro_2.gen.WorldPremiere_2021_ (4)

Společnost představuje ‚Jízdní režim pro zelené zóny‘ (Greenzone), jenž automaticky přepíná plug-in hybrid (nebo hybrid) do režimu čistě elektrické jízdy (EV) v souladu s nároky na řešení trvale udržitelné mobility. Během jízdy v bezemisních zónách, např. v rezidenčních čtvrtích nebo blízko škol a nemocnic, je vozidlo automaticky poháněno samotnou elektřinou dle pokynů navigace a historie jízd. Kromě toho dokáže rozpoznat řidičova oblíbená místa (např. domácnost a pracoviště), zaregistrovaná v navigaci jako zelené zóny.

Čalounění stropu kabiny je vyrobeno z recyklovaných tapet a k výrobě sedadel se používá bio polyuretan a tkanina Tencel z celulózových vláken eukalyptu. Na výplních dveří je použit lak bez obsahu BTX s cílem minimalizovat dopady na životní prostředí a omezit tvorbu odpadu.

Kia_Niro_2.gen.WorldPremiere_2021_ (7)

Středový panel nabízí snadné ovládání včetně elektronického voliče převodovky v podobě otočného kolečka. Jeho umístění na širokém leskle černém panelu přispívá k jednoduchému vzhledu interiéru. Do diagonálních mezer moderně pojaté přístrojové desky je začleněn displej multimédií a výdechy ventilace; k nabuzení smyslů dále přispívá ambientní náladové osvětlení.

Prodej v Evropě včetně České republiky bude zahájen od příštího roku s různými typy pohonu jako hybrid, plug-in hybrid a čistý elektromobil.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru