Citroën C5 X – kombinace limuzíny, kombi a SUV

Citroën se vrací do segmentu velkých cestovních vozů s modelem C5 X, který přináší do tradičního prémiového segmentu nové možnosti. Pro designéry Citroënu to znamenalo velkou výzvu. Podařilo se jim dodat tomuto hatchbacku „nové generace“ jednotnost a charakter.

Copyright William CROZES @ Continental Productions

C5 X ztělesňuje obnovu segmentu a oživuje legendární špičkové siluety vozů Citroën. Oblé propracované tvary v kombinaci s elegantními liniemi vytvářejí siluetu, která v sobě spojuje to nejlepší ze tří světů: status a eleganci limuzíny, dynamiku a všestrannost kombi a modernost a robustnost SUV. Citroën reaguje na různorodá očekávání náročných zákazníků velkých cestovních vozů, kteří hledají modernější a funkčnější alternativu k tradičním limuzínám, kombi a SUV.

Limuzína již několik let není jediným typem vozu, který je synonymem pro luxus a dlouhé cesty. Zákazníky, kteří hledají větší praktičnost a osobitost přilákala i SUV a vozy kombi. V Evropě bylo v roce 2020 nejrozšířenějším typem vozu v segmentu D SUV, které tvoří 29,3 % registrací, za ním následuje kombi s 27,5 % a limuzína s 21,6 %. V Číně bylo v roce 2020 zdaleka nejúspěšnějším typem vozu v segmentu SUV, které představuje polovinu registrací v segmentu D, následuje limuzína s 18 % a MPV s 10 %. Podíl vozů kombi v segmentu D je zanedbatelný – pouze 0,1 % tohoto segmentu. Toto rozložení různých typů karoserie segmentu D se již několik let rychle mění. Potřeby zákazníků procházejí vývojem: v současnosti hledají vůz, který splňuje emocionální i funkční očekávání. Zákazníci velkých cestovních vozů chtějí tradičně jezdit v autě, kterým se budou na silnici odlišovat, v autě, které je moderní svým stylem a používanými technologiemi. Dnešní zákazníci také očekávají, že jejich vůz bude praktický, prostorný, bude mít objemný zavazadlový prostor a bude všestranný a robustní. Hledají alternativní nabídky a novou formu modernosti.

Copyright William CROZES @ Continental Productions

Citroën se nemohl vrátit do segmentu velkých cestovních vozů konvenčním způsobem. S modelem C5 X se vrací s radikálně odlišnou, mnohotvárnou siluetou. Ta je propracovaná a aerodynamicky optimalizovaná pro snížení spotřeby paliva. Štíhlý profil je inspirován letectvím a nabízí nevídané proporce. Dlouhá kapota, vysoká linie bočních oken a výřez nad zadním kolem, které nabízejí eleganci, dynamiku a robustnost, jsou součástí designového jazyka velkých vozů Citroën.

Přední část vozu C5 X se světelným podpisem ve tvaru písmene V, který je charakteristický pro novou identitu značky Citroën, je výrazným prvkem zasazujícím vůz do segmentu velkých cestovních vozů. Tento světelný podpis ve tvaru písmene V odkazuje na zadní světla a celek působí ještě sjednocenější. Šířku vozu zvýrazňují horní lišty ve tvaru stylizovaných šípů, které zasahují až k LED světlům pro denní svícení. Spodní lišty sahají k LED světlometům a potkávacím světlům a vytvářejí tak technologický a současně elegantní vzhled.

Copyright William CROZES @ Continental Productions

Zaoblené linie spodní části zádi vozu odkazují na velké vozy Citroën.  Detaily, jako jsou ostré linie kolem registrační značky a na nárazníku, motiv šípů ve spodní části a chromované prvky kolem odrazek, umocňují šířku vozidla, které díky nim pevně sedí na silnici. Zadní 3D LED světla jsou protažená ve vodorovném směru a zvedají se výrazně po bocích vozu, čímž umocňují stabilitu vozu. Vytvářejí světelný podpis ve tvaru písmene V, který ve dne i v noci kopíruje světelný podpis přední části vozu, obkreslují křivky, podporují linii zadních oken a podtrhují ¾ pohled na zadní část vozu. Zadní víko umožňuje široký a funkční vstup s nízkým prahem pro snadné a praktické každodenní používání.

Copyright William CROZES @ Continental Productions

Pro siluetu modelu jsou typické matně černé ochranné lišty po celém obvodu spodní části vozu, které evokují SUV a podtrhují dojem robustnosti a pevnosti. Profil vozu vykazuje mnoho znaků SUV: vyšší vzhled v kombinaci s velkými koly o průměru 72 cm, vyšší pozici za volantem než u tradičních limuzín a matně černé spodní ochranné lišty po celém obvodu vozu, které zdůrazňují dojem robustnosti a pevnosti.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru