Fiat Ducato – první jízda osmou sérií bestselleru

Vlajková loď Fiatu Professional byla poprvé uvedená na trh v roce 1981 a může se tak pochlubit 40letou historií. Je to nejprodávanější lehké užitkové vozidlo v Evropě za rok 2020. V italském Balloccu jsme měli příležitost krátce vyzkoušet modernizovaný model.

New Ducato_Exteriors (36)

Ducato je vozidlem s koncepcí „vše vpředu“, nedávno doplněné elektrickou verzí E-Ducato, která je prvním ryze elektrickým vozem značky. Příď vozidla se nyní vyznačuje odvážnějším sportovnějším vzhledem. Přepracována byla mřížka chladiče, kryt motoru a ochranné části. Světlomety mají full LED technologii, jsou rozdělené do tří částí, přičemž tu spodní tvoří obrysová světla.

Nový digitální kokpit poskytuje praktické informace o jízdě a výstrahy – od navigace až po asistenční systémy – a především umožňuje maximální konfigurovatelnost a interakci s infotainmentem Uconnect. Digitální technologie na palubě zastupuje nové rozhraní Uconnect s až 10“ obrazovkou, špičkovou satelitní navigaci s 3D mapami TomTom a integrovaným bezdrátovým zrcadlením chytrého telefonu. Nabídku doplňují systémy Uconnect 7“ a Uconnect 5“.

New Ducato_interiors (4)

Ducato je uváděno na trh jako první lehké užitkové vozidlo s autonomním řízením 2. úrovně, které poskytuje škálu asistenčních systémů řidiče ADAS, které pomáhají během jízdy i při parkování. Jde zejména o autonomní brzdění s detekcí chodců a cyklistů, rozpoznávání dopravního značení a sledování pozornosti řidiče, adaptivní tempomat s funkcí Stop & Go, systém udržování uprostřed jízdního pruhu a asistent dopravních kolon.

K nabídce se přidává digitální vnitřní zpětné zrcátko, které zlepšuje a zobrazuje obraz dění za vozidlem místo tradičního zrcátka. Je tu aktualizovaný systém elektronické kontroly stability ESC, který je doplněn o funkci asistenta proti bočnímu větru, kontrolu stability přívěsu a multikolizní brzdu. Novinkou je aktivní parkovací asistent, který nabízí poloautomatickou asistenci při podélném a kolmém parkování.

Samozřejmostí je bezklíčový vstup a startování – kabinu lze zamknout a odemknout i při nastartovaném motoru –, elektrická parkovací brzda pro zvětšení prostoru a snadnější pohyb v kabině, sedadlo spolujezdce s funkcí Eat & Work, které se po sklopení stává plnohodnotným prostorem pro práci a občerstvení, přihrádka pro bezdrátové nabíjení mobilních zařízení, dvojice portů USB-A a USB-C, vysokonapěťová zásuvka na 230 V, větší a prostornější obložení dveří, vyhřívané čelní okno s odporovým drátkem pro rychlé rozmrazovaní či samonivelační vzduchové odpružení pro snížení výšky hrany nákladového prostoru pro snadnější nakládání a vykládání. Nově je standardem elektrický posilovač řízení, který je přesnější a nabízí lepší ovladatelnost za všech podmínek. Volant je nyní menší a pojí se s menším poloměrem otáčení.

New Ducato_Exteriors (17)

Nové vznětové motory Multijet3 vycházejí z nové architektury H3 skupiny Stellantis. Třetí generace motorů Multijet staví na tradičních silných stránkách, ke kterým nabízí zlepšení účinnosti – snížením hmotnosti ve prospěch užitečného zatížení – a snížení spotřeby paliva a emisí CO2 až o 7%. Ducato je k dispozici ve čtyřech výkonových úrovních (120, 140, 160 a 180 koní) s vylepšenou šestistupňovou manuální převodovkou – pro všechny 4 výkonové verze – anebo devítistupňovou automatickou převodovkou, která je nabízená u verzí 140, 160 a 180 koní.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru