Audi A6 e-tron concept se ukázal v Číně

Na autosalonu Auto Shanghai 2021 debutuje čtyřdveřový sedan Audi A6 e-tron concept. Jako základ poslouží zcela nová technická platforma „Premium Platform Electric“, krátce PPE. Na konci roku 2022 budou na trh uvedeny první sériově vyráběné vozy s technikou PPE, nejprve v segmentu C, později také v segmentu B. Jako novinka na trhu elektromobilů mezi nimi bude SUV s vysokou podlahou, ale také vozy s dynamickým designem a nízkou podlahou, jakým je i budoucí model Audi A6 e-tron.

Audi A6 e-tron concept

Koncepční vůz zdůrazňuje označením Audi A6 svou příslušnost k modelové řadě značky Audi v segmentu vyšší třídy. Tento model, známý v letech 1968 až 1994 jako Audi 100, zastupuje čtyři kruhy v segmentu, který patří v globálním měřítku z hlediska objemu prodeje mezi největší. Limuzínu postupně doplnily karosářské varianty Avant a allroad, později se k nim přidal také Sportback s označením A7. Elektrický pohon je přitom v modelové řadě A6 tradiční. Již od roku 2011 se A6 prodává i v hybridní verzi a v roce 2019 debutoval aktuální model Audi A6 TFSI e s externě nabíjitelným hybridním pohonem, který umožňuje v režimu výhradně elektrického pohonu dojezd až 91 kilometrů (WLTP).

Audi A6 e-tron concept

Na rozdíl od aktuálního modelu Audi A6 TFSI e sází na autosalonu Auto Shanghai 2021 vystavená studie Audi A6 e-tron concept výhradně na elektrický pohon a jako technický základ používá budoucí platformu PPE, vyvíjenou pod vedením značky Audi. Koncepční vůz současně prezentuje nové pojetí designu, které má s aktuálním modelem A6 společné pouze vnější rozměry. Karoserie dlouhá 4,96 metru, široká 1,96 metru a vysoká 1,44 metru je definována jako Sportback. Její tvarové řešení je přitom výsledkem dalšího důsledného vývoje současného designového stylu značky Audi.

Karoserie naznačuje podobu budoucích sériově vyráběných modelů značky Audi a vysílá jasné signály, jak budou vypadat elektricky poháněné vozy vyšší třídy s logem čtyř kruhů. Technická platforma PPE se postará o to, aby byl příslib daný designem přeměněn v odpovídající dynamiku a praktičnost pro každodenní provoz, která splní požadavky na první vůz v rodině. To znamená, že Audi A6 e-tron nabídne v závislosti na verzi pohonu a výbavě dojezd více než 700 kilometrů (podle metodiky WLTP). Nejvýkonnější zástupce této modelové řady přitom bude schopen sprintu z 0 na 100 km/h za necelé čtyři sekundy.

Audi A6 e-tron concept



Facebook

Nejčtenější

Nahoru