Mercedes-AMG CLS – ostrý design nové limitky na startu

Modernizovaný model CLS má v dubnu světovou premiéru. Dynamiku čtyřdveřového kupé zřetelněji vyjadřuje především přední partie s novou mřízkou chladiče a nárazníkem. Interiér je hodnotnější díky širší nabídce kombinací kůže s ozdobnými prvky a nové generaci volantů. Paletu modelů rozšiřuje vznětový motor nejnovější generace s integrovaným generátorem s funkcí spouštěče. Na vrcholu nabídky stojí limitovaná speciální edice modelu Mercedes-AMG CLS 53 4MATIC+ . První vozy se objeví u evropských prodejců v červenci. 

Mercedes-AMG CLS 53 4MATIC+ (BR 257), 2021Mercedes-AMG CLS 53 4MATIC+ (BR 257), 2021

Mercedes-Benz řadí kupé CLS společně s dalšími kupé, stejně jako se všemi roadstery a kabriolety, do kategorie „Dream Cars“. Dodnes byly zákazníkům na celém světě prodány více než čtyři miliony vozů z této kategorie, přičemž z toho více než 450 000 vozů CLS od uvedení první generace na trh v roce 2004. Největším trhem pro kupé CLS byla v roce 2020 Čína, následovaná Jižní Koreou, USA a Německem. Zákazníky nejčastěji uváděným důvodem ke koupi modelu CLS je jeho design. Sportovní styl je v tomto zákaznickém segmentu skutečným luxusem.

Tato verze je vybavena originálními stylistickými prvky AMG. Mezi ně patří specifický přední nárazník AMG s černým křídlovitým prvkem, chromovaný přední spoiler, sportovně markantní otvory pro přívod vzduchu s vertikálními lamelami a leskle černými aerodynamicky tvarovanými prvky. Dalšími typickými znaky jsou rozšíření bočních prahů AMG a odtoková hrana AMG na víku zavazadlového prostoru.
Nová maska chladiče vyniká mřížkou Mercedes-Benz (s trojrozměrným motivem hvězd na leskle chromovaném povrchu), leskle černou lamelou s chromovaným ozdobným prvkem a integrovanou hvězdou. Kromě exteriéru byl vylepšen také interiér.

Mercedes-AMG CLS 53 4MATIC+ (BR 257), 2021Mercedes-AMG CLS 53 4MATIC+ (BR 257), 2021

Mezi nové prvky výbavy modelu CLS 53 4MATIC+ patří jízdní režim „RACE“ s módem Drift pro mimořádné zážitky ze sportovní jízdy na okruhu. Vůz  kombinuje nejvyšší výkon 320 kW (435 k) se sportovním stylem a vysokou hospodárností. Technika s integrovaným generátorem napájí 48V elektrickou síť a ve funkci elektromotoru krátkodobě poskytuje dodatečný výkon 16 kW a točivý moment 250 Nm. Toto zařízení, uložené mezi motorem a převodovkou, plní funkce spouštěče, alternátoru a elektromotoru. Jeho účel je stejný jako u inteligentního přeplňování elektrickým dodatečným dmychadlem a výfukovým turbodmychadlem: nabízet typické sportovní výkony a jízdní dynamiku vozů AMG při současném snížení spotřeby paliva a emisí. K zážitkům z dynamické jízdy přispívá rovněž extrémně rychle řadící převodovka AMG SPEEDSHIFT TCT 9G spolu se zcela variabilním pohonem všech kol AMG Performance 4MATIC+ a podvozkem se vzduchovým odpružením AMG RIDE CONTROL+. Výrobní plány počítají s pouhými 300 vozy nové limitované edice.

Kromě známých modelů se zážehovými motory disponuje i od března 2021 nabízený model CLS 300 d 4MATIC mild hybridním pohonem. Jeho vznětový čtyřválec (OM 654 M) spolupracuje s integrovaným generátorem druhé generace a 48V elektrickou sítí. Nejvyšší výkon je 195 kW plus 15 kW z elektrického zdroje hnací síly. Tento pohon je velmi hospodárný díky rekuperaci kinetické energie a možnosti setrvačné jízdy s vypnutým motorem. Elektrifikace umožňuje také použití elektrického kompresoru chladiva pro klimatizaci.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru