Nejrockovější model Maserati Bora od Giorgetta Giugiara slaví padesátiny

1971: Zlatý rok rock-and-rollu, který ovládly hvězdy, jako byl David Bowie, Led Zeppelin a Pink Floyd, byl také rokem zrození vozu Maserati Bora. Vůz charakteristický svými elegantními zužujícími se liniemi s futuristickou a hluboce „rock-and-rollovou“ duší debutoval před 50 lety na Ženevském autosalonu.

012650M.jpg

Vliv Maserati Bora se vine historií značky až do dnešních dní. První silniční vůz Maserati s motorem vzadu uprostřed představoval zároveň první vůz s vlastnostmi, kterými se všechny modely Maserati vyznačují dodnes: výjimečnost, sportovní duch a vynikající design.

V duchu revolučního trendu předchozích let v oblasti závodních vozů Formule 1 požádala značka Giorgetta Giugiara z firmy Italdesign, aby navrhl sportovní vůz s motorem vzadu uprostřed, s vylepšeným výkonem, designem, pohodlím a bezpečností. Silueta vozu Bora zdůrazňuje jeho čistě aerodynamickou a sportovní duši doplněnou o elegantní detaily. Jedním z mnoha prvků, díky kterým je vůz na první pohled rozpoznatelný, jsou „mrkací“ čelní světlomety snižující aerodynamický odpor.

012700M.jpg

Vůz Bora dosahoval rychlosti až 280 km/h a výjimečně agilní reakce motoru poskytovaly skvělý požitek z řízení.

Konstrukce vozu byla prací Giulia Alfieriho, kdežto autorem aerodynamických a stylingových prvků byl Giorgetto Giugiaro. Bora představovala vůz proudnicového tvaru s futuristickým přesahem, který určoval trend ikonického rock-and-rollového ducha 70. let.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru