V Paříži má jezdit 600 vodíkových taxi Toyota Mirai

Do ulic Paříže vyrazí nové vodíkové taxíky Toyota Mirai. Firma HysetCo, které patří pařížský provozovatel vodíkových taxi Hype, koupila známou pařížskou taxislužbu Slota a vymění celý její vozový park. To je 600 dieselových automobilů za bezemisní Toyoty Mirai, s motory poháněnými vodíkem.

Toyota Mirai 2

Společnost chce přesvědčit i další provozovatele taxi, aby před Olympijskými hrami, které se uskuteční v Paříži v roce 2024, brázdilo ulice hlavního města Francie 10 tisíc taxivozů s vodíkovými motory. HysetCo je firma se specializuje na dopravu vozy poháněnými vodíkem a patří jí světově nejrozsáhlejší flotila vodíkových automobilů značky Hype. Na tento nákup shromáždila od investorů 80 milionů EUR.

Sedany Toyota Mirai jezdí na elektromotor napájený energií z palivových článků. HysetCo doufá, že se podaří vyměnit všechny dieselové vozy za vodíkové do konce tohoto roku.

V Paříži a okolí rozšíří síť vodíkových čerpacích stanic o další, financované z fondů vládní Agentury pro ekologickou transformaci, evropské organizace Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking a samosprávných orgánů regionu Ile-de-France. HysetCo současně plánuje do konce roku 2024 rozšířit vlastní síť vodíkových čerpacích stanic na cca 20. Letos firma otevře dvě nové stanice, které se připojí ke třem stávajícím.

V současné době působí v Paříži asi 100 vodíkových taxi Toyota Mirai pod značkou Hype. Jeho dojezd je totiž srovnatelný s dojezdem aut se spalovacími motory, přičemž natankování pohonných hmot trvá jen 3 minuty. HysetCo má v plánu vyměnit v Paříži a okolí 10 000 taxivozů se spalovacími motory za Toyoty Mirai. To je jedna pětina všech taxíků v tomto regionu. Firma hodlá svého cíle dosáhnout do konce roku 2024, především v souvislosti s přípravami Paříže na roli hostitele Olympijských her v roce 2024. Náklady na používání vodíkových Toyot budou srovnatelné s náklady na vozy s konvenčními spalovacími motory.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru