Opel představuje Crossland nejen s novou tváří

Nejprodávanějším modelem automobilky Opel na tuzemském trhu je SUV Crossland, který se právě dnes představuje ve své nové podobě. Po zveřejnění podoby modelu Mokka se také omlazený Crossland představuje s novou tváří „Opel Vizor“, která bude jasným identifikátorem všech budoucích vozů Opel. Kromě toho však nový Crossland dostal např. i zcela nově naladěný podvozek a řízení, nabídku rozšířila sportovně stylizovaná verze GS Line+ a v seznamu asistenčních technologií se objevil systém kontroly trakce IntelliGrip. Nově řešené jsou i přední a zadní dolní panely karoserie, LED přední světla do mlhy, chromované ochranné lišty dveří.

Opel-Crossland-1R

Sportovněji založení řidiči mohou nově volit atraktivní verzi Crossland GS Line+. Tento stupeň výbavy obsahuje mj. černá kola 17“ z lehké slitiny, černou střechu, přední certifikovaná ergonomická sedadla AGR, střešní ližiny nebo LED koncová světla.

Crossland je ale především vysoce praktickým vozem. Jeho flexibilitu umocňují individuálně posuvná a sklopná zadní sedadla, dělená v poměru 60/40. Posunem sedadel dopředu až o 150 mm se prostor pro zavazadla zvětší ze základních 410 litrů na 520 litrů. Po sklopení zadních sedadel se prostor pro náklad zvětší až na 1255 litrů.

Zásadní proměnou prošel i podvozek – nový Crossland dostal nové pružiny pérování i tlumiče pro přední závěsy kol McPherson, nově řešená je i zadní náprava s torzní příčkou. Nově naladěné je i řízení, takže vůz lépe drží stopu a řidič má lepší odezvu do volantu.

Bezpečnost a jízdní dynamiku vozu lze zvýšit i díky systému kontroly trakce IntelliGrip (k dispozici od začátku roku 2021). Systém IntelliGrip, který garantuje optimální trakci na nejrůznějších površích, pracuje v pěti režimech: standard/silnice, sníh, bláto, písek, ESP/off.

Zájemci mohou volit z několika zážehových a vznětových motorů o objemu 1,2 l a 1,5 l, jejichž výkony se pohybují od 61 kW/83 k až po 96 kW/130 k. Všechny agregáty plní emisní limity nepřísnější normy Euro 6d.

Nejdůležitější asistenční systémy nového Opelu Crossland:

  • Head-Up displej promítá nejdůležitější jízdní parametry (rychlost, navigace…) přímo do zorného pole řidiče.
  • Varování před čelní kolizí se samočinným bržděním a detekcí chodců. Tento systém je aktivní v rychlostech nad 50 km/h. Pokud systém zaregistruje příliš rychle se blížící vpřed jedoucí vůz nebo chodce, spustí se varovný signál a objeví se výstraha i na palubním displeji. Hrozí-li bezprostřední srážka, připraví se brzdový systém, a pokud je to nezbytné, aktivují se brzdy, čímž se sníží následky potenciální kolize. V rychlostech do 30 km/h dokáže systém vůz úplně zastavit, v rychlostech nad 30 km/h dojde k výraznému zpomalení a řidič musí aktivně brzdit.
  • Varování před vyjetím z jízdního pruhu. Pokud hrozí nechtěné vyjetí z jízdního pruhu, spustí se optické i akustické varování.
  • Sledování únavy řidiče. Tento systém sleduje a vyhodnocuje kondici řidiče při dlouhých jízdách a varuje jej, pokud zaregistruje známky únavy.
  • Varování před slepým úhlem. Za pomoci ultrazvukových čidel systém sleduje prostor podél boků vozu a varovným signálem ve zpětném zrcátku upozorní řidiče na jiný automobil, který se nachází ve slepém úhlu zrcátka.
  • Panoramatická couvací kamera s úhlem záběru 180 stupňů sleduje prostor vzadu za vozem.
  • Automatický parkovací asistent sám najde vhodnou mezeru pro zaparkování (podélnou i příčnou) a zaparkuje do ní vůz – řidič musí ovládat pouze pedály a řadicí páku.
  • Tempomat s omezovačem rychlosti spolu se zařízením pro čtení dopravních značek bdí nad dodržování rychlostních limitů.


Facebook

Nejčtenější

Nahoru