Premiéra elektromobilu Škoda Enyaq iV

Naše redakce se 1. září večer zúčastnila slavnostního představení prvního českého elektromobilu značky Škoda v pražské O2 Aréně. Čistě elektrické SUV je první sériový vůz Škoda na bázi modulární platformy pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen. ENYAQ iV v sobě spojuje pohon zadních kol nebo pohon všech kol, praktický dojezd až 510 km v režimu WLTP. Nové elektrické SUV také nabízí zcela nový koncept interiéru s volitelným designem místo klasických výbavových stupňů a také zcela novou strukturu modelové nabídky. Na český trh vstoupí ENYAQ iV s cenou začínající na 1 059 900 Kč.

ENYAQ_iV_061

Předobjednávat vozy bude na českém trhu možné od 3. září. Cena základního modelu bude na českém trhu začínat na 1 059 900 Kč, k dispozici však budou také další varianty. Exkluzivní, bohatě vybavená limitovaná edice 1 895 vozů Founders Edition připomíná úspěšnou historii podniku a také jeho založení Václavem Laurinem a Václavem Klementem před 125 lety. Vozy ENYAQ iV z edice Founders Edition zdobí plaketa s pořadovým číslem na multifunkčním koženém volantu, kterou vyrábí český sklářský podnik Preciosa. Začátek prodeje vozů ENYAQ iV z exkluzivní edice Founders Edition je plánován na jaro 2021.

ENYAQ_iV_053

Founders Edition s osvětlenou přední maskou a 21“ koly z lehké slitiny

Nová Crystal Face – neobyčejná, osvětlená přední maska – bude ve verzích Founders Edition a ENYAQ RS iV součástí standardní výbavy. Na přání bude nabízena pro verze ENYAQ 80 iV a ENYAQ 80x iV. Příď vozu ENYAQ iV s křišťálovým vzhledem osvěcuje 130 LED diod. Jedná se o designový prvek, který se již objevil ve studii ŠKODA VISION iV. Limitovaná série Founders Edition bude dostupná ve dvou variantách kombinace baterie a motoru a ve dvou barvách. Nabízí také 21″ kola z lehké slitiny, sportovní přední a zadní nárazník a interiér ecoSuite s ekologicky vyčiněnou kůží.

ENYAQ_iV_070

Nová Škoda ENYAQ iV – přehled novinek:

Elektrický pohon: ENYAQ iV nabízí zcela novou koncepci pohonu a využívá tak možnosti modulární platformy pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen. Jádrem této platformy je tzv. skateboardová architektura. Z důvodu úspory místa je baterie umístěna v podlaze. Díky dvěma různým kapacitám baterie, čtyřem výkonovým stupňům od 132 do 225 kW a pohonu zadních nebo všech kol tak plní všechny požadavky zákazníků a poskytne různé možnosti využití. Díky dojezdu až 510 km v režimu WLTP je ENYAQ iV dokonalým společníkem pro každý den. Vůz zvládne táhnout přívěs o hmotnosti až 1 400 kg (8% stoupání), resp. 1 200 kg (12% stoupání).

Bezpečnost: K novým asistenčním systémům patří Asistovaná jízda 2.0 s rozšířenými funkcemi, Parkování na dálku a Trénované parkování.

Exteriér: ENYAQ iV má emocionální, výrazný a dynamický vzhled. Toto SUV charakterizují vyvážené proporce a velkorysá nabídka vnitřního prostoru. Ačkoliv je nový vůz ENYAQ iV na délku o něco kratší než Octavia, nabízí podobně prostorný interiér jako  Kodiaq. Výraznou příď zdobí velká maska chladiče, dále na přání dodávaná osvětlená maska Crystal Face, která nabízí animovanou funkci Coming/Leaving Home, a Matrix-LED hlavní světlomety. TOP LED zadní světla jsou vybavena dynamickými směrovými světly a také nabízí animovanou funkci Coming/Leaving Home.

Interiér: Nové designy interiéru nahrazují klasické výbavové stupně. Každý design interiéru, navržený nejlepšími interiérovými designéry společnosti, představuje elegantní, vkusně zařízený interiér s přírodními, trvale udržitelnými a recyklovatelnými materiály, který navozuje velmi příjemnou atmosféru. Nová nabídková struktura usnadňuje individuální konfiguraci vozu. Tematické pakety a několik samostatných položek výbavy na přání lze nakonfigurovat jednoduše a v několika krocích.

Konektivita: Centrální obrazovka s úhlopříčkou 13″ je vůbec největší obrazovka použitá ve voze Škoda. ENYAQ iV je také vždy online a nabízí chytré možnosti konektivity. Pomocí aplikace je možné na dálku pohodlně ovládat dobíjení baterie nebo klimatizaci interiéru před plánovanou cestou.

Simply Clever: automobilka vyvinula Simply Clever prvky specifické pro vůz ENYAQ iV, například čistič nabíjecích kabelů, kryt nabíjecí zásuvky nebo přihrádku pro nabíjecí kabel umístěnou pod podlahou zavazadlového prostoru. Nová středová konzole má dvouúrovňové uspořádání a nabízí dostatek místa. Šikovný organizér zajišťuje pořádek v mezipodlaze. Klasická škrabka na led je ve voze ENYAQ iV umístěna na vnitřní straně pátých dveří.

Nabíjení: Nabíjecí karta MyŠKODA Powerpass umožní snadné a bezproblémové dobíjení. Výhodou pro zákazníky bude to, že jediná karta umožní dobíjení na většině dobíjecích stanic v zemích Evropské unie. Společnost se také zapojí do výstavby sítě rychlonabíjecích stanic Ionity po celé Evropě. Pro individuální dobíjení doma nabídne wallbox ŠKODA iV Charger ve dvou verzích. Obě verze jsou již chytré a nabízí tedy např. možnost sledovat stav nabíjení vozidla nebo také spotřebovanou elektrickou energii. Pomocí rychlonabíjecího kabelu bude možné dobíjet vůz ENYAQ iV na rychlonabíjecích stanicích.

ENYAQ_iV_071

ŠKODA ENYAQ iV – Přehled technických dat
Rozměry 4 649 x 1 879 x 1 616 mm, Rozvor: 2 765 mm
Model ENYAQ 60 iV ENYAQ 80 iV ENYAQ 80x iV ENYAQ RS iV
Pohon 4 x 2 4 x 2 4 x 4 4×4
Max. výkon 132 kW 150 kW 195 kW 225 kW
Max. točivý moment 310 Nm 310 Nm 425 Nm 460 Nm
Zrychlení 0-100 km/h 8,7 s 8,5 s 6,9 s 6.2 s
Max. rychlost 160 km/h 160 km/h 160 km/h 180 km/h
Dojezd (WLTP) 390 km 510 km 460 km 460 km


Facebook

Nejčtenější

Nahoru