120 let jména Mercedes podle 11 leté dívky

Přesně 2. dubna 1900 se společnost Daimler-Motoren-Gesellschaft rozhodla nazvat své automobily Mercédès, a to na návrh Emila Jellineka, rakousko-uherského obchodníka, jehož předci pocházeli z Čech a Moravy. Jellinek, který žil tou dobou v Nice a byl mimo jiné významným prodejcem vozů Daimler, navrhl pojmenovat nový model, od kterého si hodně sliboval, po své dceři. Melodicky znějící španělské dívčí jméno dostal vůz Mercedes 35 hp a stal se během závodního týdne v Nice v březnu 1901 skutečnou senzací. A to nejen zásluhou své vysoké technické úrovně, díky níž uspěl v několika soutěžích, ale i vzhledem k mimořádně elegantním tvarům.

Mercedes-Simplex 40 PS aus dem Jahr 1902.

Mercedes-Simplex 40 PS aus dem Jahr 1902.

Mercedes 35 hp je považován za první automobil moderního typu, protože se zcela oprostil od dosavadních přístupů vycházejících z konstrukce kočárů, a stal se tak vzorem pro zbytek rodícího se automobilového odvětví. Paul Meyan, tehdejší generální tajemník Francouzského automobilového klubu, po závodním týdnu prohlásil: „Vstoupili jsme do éry značky Mercedes.“

Od tohoto okamžiku zdobil stylizovaný nápis „Mercédès“ chladič osobních vozů firmy Daimler. Název byl registrován jako ochranná známka 23. června 1902 a jeho právní ochrana vstoupila v platnost 26. září 1902. Tím se název značky – která se na Mercedes-Benz změnila po spojení společností Daimler a Benz v červnu 1926 – stal synonymem luxusu a technických inovací.

Die Zukunft des Automobils beginnt mit der „Ära Mercédès“ The future of the automobile began with the “Mercédès era”

Jediná automobilová značka s ženským jménem

Mercedes-Benz je dodnes jedinou značkou v automobilovém odvětví, která nese ženské jméno. „Ženy jako Mercédès Jellineková nebo Bertha Benzová od samého začátky přispěly k úspěšnému příběhu značky Mercedes-Benz,“ říká Bettina Fetzerová, vedoucí marketingu ve společnosti Mercedes-Benz AG. „Na těchto základech je také postavena naše iniciativa She’s Mercedes, kterou jsme v roce 2015 založili jako platformu pro naše četné zákaznice z celého světa.“

Mercedes Jellinek (1889 bis 1929) auf einem Mercedes Grand-Prix-Rennwagen aus dem Jahr 1906.

Mercedes Jellinek (1889 bis 1929) auf einem Mercedes Grand-Prix-Rennwagen aus dem Jahr 1906.

Mercedes-Benz je od roku 2016 nejhodnotnější prémiovou automobilovou značkou na světě a její hodnota stále roste. Je také jedinou evropskou značkou mezi 10 nejlepšími firmami v žebříčku „Best Global Brands 2019“, jehož autorem je renomovaná konzultační americká společnost Interbrand.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru