Cena Red Dot pro Mazdu CX-30 a elektrickou Mazdu MX-30

Nová Mazda CX-30 a Mazda MX-30 shodně získaly ocenění ‚Red Dot: Product Design 2020‘. Kompaktní SUV a první zcela elektrické auto značky, Mazda MX-30, se tak zařadily na seznam vozů Mazda, které byly za design Kodo oceněny.

Mazda MX-30 Red Dot PR

SUV Mazda CX-30 je druhým vozem, který byl navržen podle nejnovějšího vývoje filozofie designu Kodo. Ta má svůj základ v tradiční japonské estetice. Princip “méně je více” zde vyústil v jednoduchost a čistotu provedení a přinesl zcela originální vzhled v segmentu kompaktních crossoverů. Zaměření na člověka je v interiéru vozu Mazda CX-30 jasně patrné. Spojuje v sobě ergonomii, nejnovější technologie, ale i bezpečnost. Využití principu přirozené rovnováhy lidí v interiérech vozů Mazda znamená intuitivnější a přirozenější ovládání vozidla. Součástí nabídky motorů je i revoluční benzinový motor Skyactiv-X.

Mazda MX-30 v sobě snoubí jak tradiční, ručně dělaný, základ designu Kodo – tak i náznak moderní estetiky. Ta se už zaměřuje na budoucnost a změny v životním stylu, ke kterým v poslední době dochází. Juiči Macuda, šéfdesignér nové Mazdy MX-30 vysvětluje, jak v Japonsku postupovali při skládání nového elektromobilu. „Nový přístup Mazdy, maximální zaměření na člověka, na řidiče, znamenal určitý posun i pro design exteriéru. Ten je nekompromisně jednoduchý, masivní, ale přesto některými prvky fantasticky odlehčený. Podívejte se třeba jen na unikátní otevírání dveří. To zase skvěle navazuje na moderní interiér, který nenásilně a elegantně využívá obnovitelné materiály, jako je například korek,” říká Macuda a jedním dechem dodává: “Začíná nám nová éra, éra velkých změn. Ale my chceme, aby Mazda MX-30 ukázala zákazníkům, že naše auta pořád umí rozdávat radost z jízdy.

e-Skyactiv, nová technologie elektrického pohonu Mazda, obsahuje lithium-iontovou baterii 35,5 kWh. Ta zajistí u Mazdy MX-30 dojezd přibližně 200 km, což výrazně překračuje průměrný denní nájezd evropských vlastníků elektromobilů, který činí 48 km. Celý vůz je postaven tak, aby konstrukce a bezpečnostní prvky i-Activsense šly ruku v ruce s elektrickým pohonem a zajistily tím plynulé a příjemné jízdní vlastnosti.

Jedná se už o osmé a deváté ocenění Red Dot, které získaly vozy Mazda. V roce 2019 to byla Mazda3, 2017 Mazda MX-5 RF. Mazda MX-5 soft top, CX-3 a Mazda2 byly oceněny v roce 2015, předchozí generace vozu Mazda3 v roce 2014 a Mazda6 v roce 2013. Udělování ocenění Red Dot má dlouhou historii, první ceny byly předány již v roce 1955. Od té doby se tato designová soutěž vypracovala na jednu z největších na světě. Ocenění za design výrobků bylo letos uděleno ve 48 kategoriích, včetně automobilů a motocyklů. Vítězové mají právo používat symbol Red Dot.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru