Nový kompakt Seat Leon přichází

Ve španělském Martorellu byl představen zcela nový Seat Leon, s nímž hodlá značka oživit segment kompaktních vozů. Společnost investovala do vývoje a výroby nového modelu více než 1,1 miliardy eur, aby zákazníkům poskytla technicky vyspělé vozy s hospodárnými motory, novou úrovní konektivity, inovativními asistenčními systémy, skvělou dynamikou a přitažlivým vzhledem.

SEAT-Leon_02

Leon byl vždy hlavním pilířem produktové řady značky a etalonem ve svém segmentu, což potvrzuje více než 2,2 milionu prodaných vozů tří generací. Na úspěchy svých předchůdců navazuje nyní čtvrtá generace, která přináší novou úroveň konektivity, hospodárnosti, dynamiky a bezpečnosti.

Základem zcela nového modelu je platforma MQB Evo. V pětidveřové verzi má vnější délku 4368 mm (+86 mm), vnější šířku 1800 mm (-16 mm) a vnější výšku 1456 mm (-3 mm). Rozvor náprav je 2686 mm, což je o 50 mm více než u třetí generace modelu. Ve verzi Sportstourer má vnější délku 4642 mm (+93 mm), vnější šířku 1800 mm (-16 mm) a vnější výšku 1448 mm (-3 mm). Rozvor náprav je 2686 mm, což je o 50 mm více než u předchozí generace. Pětidveřový Leon nabízí zavazadlový prostor o objemu 380 litrů (shodný s předchozí generací), zatímco Sportstourer má objem zavazadlového prostoru 617 litrů, o 30 litrů více než u předchozí generace.

SEAT-Leon_05

Leon je prvním kompletně síťově propojeným automobilem značky. Srdcem systému konektivity v modelu Leon je digitální panel přístrojů Digital Cockpit, který kombinuje konfigurovatelný 10,25“ displej s vysokým rozlišením a displej informačního a zábavního systému. Standardní systém Media má 8,25“ displej kompatibilní s chytrými telefony, zatímco 10“ displej navigačního systému nabízí trojrozměrný režim zobrazování mapových podkladů, funkci síťové propojené navigace a technologii Retina. Interakci uživatele s vozidlem usnadňují funkce hlasového ovládání hovorovým jazykem a rozpoznávání gest.

Vstupní branou do světa konektivity je systém Full Link, který umožňuje připojení přenosných zařízení k informačnímu a zábavnímu systému vozidla prostřednictvím rozhraní Android Auto nebo Apple CarPlay. Uživatelé díky tomu mohou intuitivně a bezpečně ovládat svá přenosná zařízení a používat jejich digitální „ekosystém“ pomocí informačního a zábavního systému, ovládacích prvků na volantu nebo hlasových povelů, aniž by docházelo k rozptylování pozornosti řidiče. Na přání dodávaná přihrádka pro konektivitu zahrnuje funkci indukčního nabíjení v souladu se standardem Qi.

SEAT-Leon_08

Vůz nikdy neztratí spojení s digitálním světem díky jednotce pro připojení k internetu OCU (Online Connectivity Unit) s integrovanou kartou eSIM. Tato technologie umožňuje některým funkcím informačního a zábavního systému používat informace z cloudu v reálném čase. V budoucnosti budou mít uživatelé přístup k nejnovějším informačním a zábavním aplikacím, které bude možné kdykoli aktualizovat. Integrovaná karta eSIM poskytuje zákazníkům výhody služby eCall, která v případě nehody automaticky přivolá záchranné služby.

Nová generace kompaktního modelu může být poháněna motory na benzin (TSI), naftu (TDI) nebo stlačený zemní plyn (TGI). Alternativou jsou částečně hybridní (eTSI) a externě nabíjitelné hybridní pohony (eHybrid).

Všechny zážehové motory jsou vybaveny přímým vstřikováním benzinu a přeplňováním výfukovým turbodmychadlem. Zákazníci mají na výběr varianty s výkonem v rozsahu od 81 kW/90 k do 140 kW/190 k. Jde o tříválce 1.0 TSI (66 kW/90 k nebo 81 kW/110 k) a větší čtyřválcové motory 1,5 litru (96 kW/130 k nebo 110 kW/150 k). Na vrcholu nabídky stojí jednotka 2.0 TSI s výkonem 140 kW/190 k a dvouspojkovou převodovkou.

Důležitou technologií pro snižování emisí CO2 jsou i nadále vznětové motory. Model je poprvé nabízen se třemi turbodiesely 2.0 TDI, jejichž výkon sahá od 85 kW/115 k do 110 kW/150 k.

Vůz bude možné objednávat také s jednotkou 1.5 TGI na CNG, která poskytuje nejvyšší výkon 96 kW/130 k. Leon bude poprvé k dispozici také s technikou částečně hybridního pohonu s napětím 48 V (eTSI), který umožňuje kompaktnímu vozu ještě hospodárnější provoz (1.0 TSI 81 kW/110 k a 1.5 TSI 110 kW/150 k; obě jednotky jsou nabízeny výhradně s převodovkou DSG). V rámci pokračující elektrifikace byla vyvinuta také varianta s vyspělým externě nabíjitelným hybridním pohonem. V tomto případě je zážehový motor 1.4 TSI kombinován s elektromotorem, sadou lithium-iontových akumulátorů o kapacitě 13 kWh a šestistupňovou převodovkou DSG. Řidič má k dispozici nejvyšší výkon 150 kW/204 k. S výhradně elektrickým pohonem ujede cca 60 km (WLTP).

Nová generace modelu Leon bude uvedena na trh ve druhém čtvrtletí roku 2020.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru