Auto roku 2020 v ČR je BMW řady 3. Jaké je pořadí dalších finalistů?

Anketa, kterou každoročně projde většina automobilových novinek, odráží nejen názory motoristických novinářů, ale ukazuje také favority veřejnosti, která má možnost hlasovat v oddělených kategoriích. Letošní ročník ovšem vynesl hlavní cenu značce, která dosud toto ocenění v historii ankety v České republice nikdy nezískala. BMW řady 3 také zvítězilo navzdory trendu rostoucích prodejů vozů SUV. Jaké bylo další pořadí? A v čem byla letos anketa jiná?

Anketa Auto roku 2020 CR (1)

 

Letošní 26. ročník renomované odborné ankety Auto roku přinesl hned několik zajímavých novinek. SDA, které je vyhlašovatelem ankety, připravilo upravený seznam porotců z řad motoristických novinářů s cílem zkvalitnit a zvýšit prestiž ankety Auto roku s dlouhou tradicí. Nakonec svoji nominaci přijalo na 32 motoristických novinářů z předních médií. Redakce časopisu AutoforDrive a webu www.auto4drive.cz měla i letos v anketě svého zástupce, kterým byl šéfredaktor Josef Žídek.

Šest finalistů místo pěti

Organizátor ankety pro porotce připravil tři testovací dny, ve kterých si měli vyzkoušet nominované novinky automobilek působících na českém trhu. První testovací kolo, kterého se zúčastnilo 22 automobilů, bylo nově rozděleno do dvou dnů, aby měl každý z porotců dostatek času věnovat se všem nominovaným vozům. Následně došlo na první hlasování, ze kterého překvapivě vzešla místo tradiční pětice hned šestice finalistů, protože dvojice z nich měla shodný počet bodů.

Anketa Auto roku 2020 CR (8)

Na konci listopadu pak čekalo na všechny porotce druhé testovací kolo, kde si mohli finálně vyzkoušet šest novinek, které se utkaly o celkové vítězství. Absolutním vítězem se stalo mnichovské BMW řady 3. Na druhém místě skončilo SUV Mazda CX-30 a třetí se umístila Škoda Kamiq. Na čtvrtém místě skončil crossover Kia Xceed, na pátém místě nová generace Peugeotu 208 a na posledním šestém místě off-road Suzuki Jimny. Odborná porota hlasovala také v další dvojici přidružených anket Ekologické auto roku a Technická inovace. V tomto případě se z vítězství může těšit Audi e-tron, který se stal Ekologickým autem roku 2020 a Mazda, která získala vítězství v technické inovaci se svým motorem Skyactiv X.

Součástí ankety Auto roku bylo také hlasování veřejnosti, která měla možnost zvolit nejlepší auto hned v několika kategoriích. Odměnou vylosovanému hlasujícímu je pak auto roku na rok zdarma. V letošním roce došlo k navýšení počtu jednotlivých kategorií na 8 a k jejich novému rozčlenění. Celkově bylo v hlasování veřejnosti Auto roku 2020 odevzdáno na 45 320 hlasů pro 63 přihlášených vozů. V kategorii malých a mini vozů zastínila konkurenty nová generace Peugeotu 208. V nejobsazenější kategorii nižší střední a střední třídy byl nejtěsnější rozdíl mezi 1. a 2., kde první místo vybojovala Škoda Scala před Mazdou 3 rozdílem 19 hlasů. Nejméně zástupců bylo v kategorii vyšší střední a luxusní třídy, kde vozy získaly zároveň druhý nejvyšší počet hlasů. Vítězem se stalo Volvo S60/V60/V60CC. Další těsný souboj mezi Škodou a Mazdou nabídla kategorie malých crossoverů. Modely Kamiq a CX-30 tentokrát dělilo 310 hlasů ve prospěch značky Škoda. Ve třídě středních crossoverů a SUV získalo vítězství Subaru e-Forester a velká SUV opět ovládlo BMW s modelem X7. Vítězem ve sportovních vozech je Hyundai i30 Fastback N, který porazil o 39 hlasů Ferrari F8 Tributo. Překvapivým výsledkem skončila kategorie pick-upů, ve které vítěz získal nejvíce hlasů ze všech nominovaných vozů. Fordu Ranger Raptor poslalo hlas na 2 793 hlasujících.

 

Vyhlašovatelem ankety je SDA – Svaz dovozců automobilů.

Partnery ankety Auto roku jsou: Seznam.cz – hlavní mediální partner, Alcar, Rymax, Vincario, O-RUN, Cubex Centrum Praha – NEJLEPŠÍ NOVÉ VENUE ROKU 2019 (Vítěz v soutěži 9th Global Eventex Awards) a Race Day.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru