Pozor na střet auta se zvěří – riziko roste

Přibližně každou desátou dopravní nehodu zaviní lesní zvěř. Od roku 2012 vzrostl počet nahlášených dopravních nehod se zvěří o více než 100 %. Ze statistiky portálu ePojisteni.cz vyplývá, že riziko střetu se zvěří si nejčastěji připojišťují řidiči z menších měst či vesnic, naopak nejméně obyvatelé Prahy a Brna. Možné srážky se zvěří se mnohem častěji obávají řidiči do 29 let.

Wild pig

Přemnožená lesní zvěř komplikuje život nejen lesníkům, ale stále častěji také českým řidičům. Policejní statistiky potvrzují rostoucí trend počtu dopravních nehod, při nichž se vozidlo střetlo s lesní zvěří. Zatímco v roce 2014 evidovali policisté necelých sedm a půl tisíce těchto dopravních nehod, za celý minulý rok to bylo již více než 12 tisíc.

Majitelé vozidel by si měli dát při výběru autopojištění pozor především na to, zda je riziko střetu se zvěří součástí sjednaného havarijního pojištění. Řidiči, kteří si platí pouze povinné ručení, si mohou toto riziko připojistit.

Když už se Češi rozhodnou zaplatit za připojištění svého vozidla, nejčastěji volí riziko rozbití skel (78 %). Připojištění skel se vyplatí především majitelům dražších automobilů. „V 99 procentech případů poškodí čelní sklo kameny odlétající od vozidel. V zimním období se setkáváme i s řidiči, kterým poničil sklo led spadený z kamionu. Výměna běžného čelního skla vyjde na 6 až 10 tisíc korun, zaplatit ovšem můžete i 20 tisíc u lépe vybavených skel. Cenu navyšuje například úprava skla pro head up displeje, vyhřívání, dešťové senzory či přípravy na kameru. Drahá jsou také antireflexní či absorpční autoskla. V přibližně 80 procentech případů mají majitelé vozidel skla připojištěná a výměnu skla tím pádem hradí pojišťovny,“ uvádí Antonín Beránek, jednatel společnosti Autosklo Roger.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru