Kvasiny slaví – půl milionu vyrobených Superbů třetí generace

Dnes v Kvasinách sjel z linky půlmiliontý vůz Škoda Superb třetí generace. Vlajková loď od zahájení výroby v březnu 2015 vedla značku do nové éry – automobilka tímto modelem zahájila největší modelovou ofenzívu v celé své historii.

Series production of theNEW Superb 2015, Kvasiny, Czech Republic

Počty vyrobených Superbů dokládají úspěch vlajkové lodi značky. Poté, co první generace, uvedená v roce 2001, byla vyrobena v počtu 136 100 exemplářů, počty vyrobených vozů následující generace byly už výrazně vyšší. V letech 2008 až 2015 vzniklo celkem 618 500 vozů druhé generace. V březnu 2015 odstartovala současná třetí generace. Celkem dosud vzniklo více než 1,25 milionu vozů všech generací.

V roce 2019 vstoupí vůz ve výrazně modernizované podobě a v nové verzi s plug-in-hybridním pohonem do druhé poloviny modelového cyklu. Úspěšný příběh modelové řady začal v roce 1934 s modelem Škoda 640 Superb. Název pochází z latinského slova ‚superbus‘, které lze přeložit jako „hezký“, „vynikající“ nebo „překrásný“. Jméno je synonymem pro mimořádně luxusní automobily a do roku 1949 zdobilo luxusní limuzíny značky. V roce 2001, deset let po vstupu do koncernu Volkswagen, česká značka po tradičním jménu zase sáhla a vstoupila do střední třídy s první novodobou generací modelu. Tehdy to byla třetí modelová řada, zákazníky oslovovala moderní technikou a bohatou nabídkou prostoru. Ve druhé generaci byl od r. 2008 poprvé k dispozici i s pohonem všech kol. V roce 2009 následovalo praktické kombi. A nyní za pouhé čtyři roky vzniklo půl milionu exemplářů třetí generace. 358 200 z těchto vozů bylo vyrobeno v závodě v Kvasinách.

K němu časem přibyly čtyři další výrobní závody – Aurangabád (Indie), Nan- ťing (Čína), Usť-Kamenogorsk (Kazachstán) a Solomonovo (Ukrajina). Model dnes patří v celoevropském měřítku k nejúspěšnějším vozům střední třídy.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru