Ford představil sportovní Focus ST

Focus ST, vyvinutý divizí Ford Performance, je stylový, komfortní a praktický rodinný vůz, přitom však nabízí vysoký dynamický potenciál a intenzivní zážitky ze sportovní jízdy.

FordFocusST_2019_1

Nová platforma C2 byla pro tento model vylepšena o specifický podvozek, brzdy i hnací ústrojí. Výsledkem je nejlepší zážitek z jízdy v dosavadní historii Focusu ST, a to jak na silnici, tak na závodní dráze. Nový Focus ST se bude opět nabízet jako pětidveřový hatchback a kombi.

Nové pohonné jednotky mají až o 12 procent vyšší výkon a o 17 procent vyšší točivý moment. Zážehový motor 2.3 EcoBoost o výkonu 206 kW (280 koní) i vznětový agregát 2.0 EcoBlue o výkonu 140 kW (190 koní) se vyznačují příznivým průběhem výkonu i točivého momentu napříč celým rozsahem pracovních otáček.

Stabilitu a ovladatelnost zážehové varianty dále zlepšuje elektronicky řízený samosvorný diferenciál (eLSD).

FordFocusST_2019_2

Šestistupňová manuální převodovka má oproti běžným verzím nového Focusu o sedm procent kratší dráhy řazení. V rámci sady Performance, nabízené jako výbava na přání pro vozy s motorem 2.3 EcoBoost, dostanou zákazníci funkci automatického dorovnání otáček při podřazování, která umožňuje velmi rychlé, přitom však hladké změny rychlostních stupňů. Ford poprvé představil tuto technologii v modelu Mustang. Zkušení sportovně založení řidiči mohou funkci kdykoliv deaktivovat a dorovnávat otáčky sami klasickým způsobem, hranou chodidla na pedálu plynu.

FordFocusST_2019_7

A také kromě sériově dodávané šestistupňové samočinné převodovky se zákazníci budou moci rozhodnout pro novou samočinnou skříň se sedmi rychlostními stupni. Do Focusu ST poprvé přicházejí přepínatelné jízdní režimy. Volba režimu ovlivňuje funkci mnoha systémů vozu včetně elektronického posilovače brzd a elektromechanického řízení. Pětidveřový Focus ST s motorem EcoBoost může být vybaven adaptivními tlumiči pérování s plynule proměnnou charakteristikou (CCD).

Nový Focus ST se bude vyrábět v montážním závodě v německém Saarlouis, do kterého Ford nedávno investoval 600 milionů eur (v přepočtu přibližně 15,5 mld. Kč). V České republice se objeví během června 2019.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru