VW Transporter T2 může být i z kostek Lega

Dva zkušení stavitelé modelů LEGO sestavili ze 400 000 kostek pravděpodobně největší kempovací automobil na světě ze stavebnice. T2 v životní velikosti byl odhalen před zahájením veletrhu cestovního ruchu f.re.e v Mnichově. Návštěvníci veletrhu budou moci zblízka obdivovat Transporter o hmotnosti 700 kilogramů. Jako vzor při jeho stavbě posloužila obytná verze modelu T2a, která se vyráběla v letech 1967 až 1971 a dodnes je světoběžníky považována za skutečně ikonický kempinkový automobil.

transporter Brick_Camper_3

Rene Hoffmeister, jeden z pouhých dvanácti oficiálně certifikovaných stavitelů modelů LEGO na světě, si uvedené otázky kladl oprávněně. Společně s kolegou Pascalem Lenhardem měl totiž jen šest týdnů na pokus o ambiciózní světový rekord: sestavit kempovací automobil T2, včetně výklopné střechy, z kostek do zahájení veletrhu cestovního ruchu f.re.e v Mnichově. Dvojice si pomocí programů 3D vypracovala nejprve konstrukční plán. Na jeho základě pak mohla vypočítat například přesný počet potřebných kostek. Tuhost bočních stěn a oken byla dalším důležitým aspektem, který se musel precizně vypočítat, aby byla zaručena dlouhodobá stabilita.

transporter Brick_Camper_Interior_2

Po bezproblémovém začátku náhle zjistili, že jim chybí 20 000 průhledných kostek pro okna modelu T2 a že dodavatel nemá na skladě dostatečné zásoby. Blížící se termín dokončení modelu tak těmto specialistům způsobil nečekaný stres navzdory pečlivému plánování. „V podstatě jsme potřebovali mít devítidenní týden,“ vzpomíná Hoffmeister. „Vzhledem k tomu, že nic takového neexistuje, byly jedinou volbou noční směny.“ Hoffmeister a Lenhard si tak „hráli“ s kostkami od rána do noci, i o víkendech, aby své dílo dokázali dokončit včas před zahájením veletrhu cestovního ruchu. A podařilo se jim to včetně výklopné střechy Westfalia, jež je rekreanty tak oblíbená, posuvných dveří, které bylo technicky náročné vytvořit, a vnitřního vybavení. Pozoruhodné jsou také rozměry: Kempovací vůz má vnější délku více než 5 metrů, vnější šířku 1,9 metru a téměř 2 metry vnější výšku. A jeho vyklopená střecha vyčnívá do třímetrové výšky.

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru