Škoda představí v Ženevě studii Vision iV

Dvěma designovými skicami poodhaluje Škoda svůj první vůz na bázi modulární platformy pro elektromobily (MEB). Jedná se o čtyřdveřový crossover s karoserií kupé. Jaký prvek z designu Vision iV bude typický pro elektrické vozy této značky?

VISION-iV-Exterior-Sketch-1

Studie představuje kombinaci atletické karoserie, dvaadvacetipalcových aerodynamicky optimalizovaných kol a mohutných vyklenutých blatníků s výraznou plynulou linií střechy ve stylu karoserie kupé. Příď a záď spojuje charakteristická Tornádo linie a zvýrazňuje čisté plochy dveří bez klik. Namísto klasických zpětných zrcátek využívá vůz kamery, jejichž kryty opticky připomínají žraločí ploutve.

Přídi dominuje nová interpretace typicky široké masky chladiče vozů značky s jemným vertikálním žebrováním a krystalickými strukturami. Vyniknou zejména horizontální světelná lišta, která v horní části mřížky spojuje světlomety a výrazné otvory pro vstup chladícího vzduchu v předním spojleru, podtrhující sportovní vzhled vozu. Na mohutné zádi se nachází aerodynamický spoiler a krystalická LED koncová světla. Ta nově definují podobu tvaru písmene C, který je pro vozy této značky typický, a společně se světelným proužkem na zadním difuzoru zvýrazňují šířku vozu. Na zádi dále upoutá nápis Škoda, jehož jednotlivá písmena jsou červeně podsvícená.

VISION-iV-Exterior-Sketch-2

Rok 2019 představuje pro značku vstup do éry elektromobility. 124 let po založení podniku uvede česká automobilka na trh model Superb PHEV s plug-in-hybridním pohonem a elektrické Citigo s čistě bateriovým elektrickým pohonem. V roce 2020 budou následovat první sériové vozy na bázi platformy MEB.

V následujících čtyřech letech bude automobilka investovat zhruba dvě miliardy eur do alternativních pohonů a do nových služeb, souvisejících s mobilitou a do konce roku 2022 představí více než deset elektrifikovaných modelů.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru