První specializovaný evropský veletrh čisté mobility bude v Letňanech

Světové automobilky se předhánějí v prohlášeních, kdy budou mít v nabídce ucelenou řadu elektromobilů. Švédské Volvo oznámilo, že už nebude vyvíjet novou generaci dieselů. Volkswagen se chce stát jedničkou v elektromobilitě. Automobilová budoucnost je tady! A s ní i podzimní premiéra českého veletrhu orientovaného komplexně na čistou mobilitu a infrastrukturu.

ZRCATKO_E_SALON_DATUM

Elektromobilita v Česku nabírá síly. Tomuto segmentu trhu vládnou značky Volkswagen, Nissan a BMW. Na trend elektromobility už ale naskočily i výrobci motorek. Elektrický skútr letos například představila motocyklová divize BMW Motorrad. Ještě před dvaceti lety nemyslitelná věc.
Němci fandí elektromobilům
Mezi lídry elektromobility na území Evropské unie podle registrací vozidel patřily v prvním čtvrtletí tohoto roku Německo, Norsko a Velká Británie. I tak v Evropě stále chybí významný veletrh orientovaný komplexně na čistou mobilitu a infrastrukturu. První velkou akci s názvem e-SALON připravuje na listopad společnost ABF ve spolupráci s televizí Prima a jejím pořadem Autosalon. „V Evropě jsou veletrhy, které jsou zaměřené spíš na koncepty SmartCity. Akce se zúčastní značky, které v segmentu čisté mobility něco znamenají,“ vysvětluje za pořádající společnost ABF generální ředitel Tomáš Kotrč.

E-novinky na dosah
Hlavními lákadly výstavy na ploše přesahující deset tisíc metrů čtverečních budou automobilové novinky s elektrickými a hybridními pohony. „E-SALON se dívá do budoucnosti. Stěžejními tématy výstavy budou pochopitelně elektromobily, hybridy, autonomní řízení a technika s tím spojená. Na veletrhu nebudou chybět hlavní hráči v zelené mobilitě. Například Audi ukáže nový SUV elektromobil s názvem e-tron, Toyota představí svá hybridní auta, Nissan se pochlubí vozem LEAF nové generace a elektrické novinky předvedou i značky Jaguar a Land Rover,“ doplňuje E-expert výstavy a pořadu Autosalon TV Prima Jan Říha. Prezentovat se budou i výrobci a provozovatelé veřejných nabíjecích stanic pro elektromobily.

Alternativním pohonům v Česku pomohou dotace
V České republice se prodej aut na elektřinu v meziročním srovnání prvních čtvrtletí loňského a letošního roku zvýšil o pětinu na 107 vozů. Na tisíce se prodané elektromobily dostanou se zavedením vládních podpůrných opatření. Některá z nich už platí pro státní instituce. Blíží se ale i výraznější podpora alternativní dopravy s nízkými nebo nulovými emisemi pro soukromé osoby. Ať už jde o speciální registrační značky pro vjezd do center velkých měst, parkování v městských zónách, využití jízdních pruhů pro MHD i osvobození od správního a dálničního poplatku.

Součástí státního záměru má být také podpora sítě dobíjecích stanic.
I o tom bude řeč v odborné části na podzimním e-SALONU v Letňanech. „Akce bude oborově členěna do kategorií, ve kterých se představí nejen samotné automobily, ale i vozidla s dalšími alternativními pohony. Prezentována bude i potřebná infrastruktura, také doplňky, služby, aplikace, legislativa i možnosti financování a dotací,“ říká Tomáš Kotrč.

Výstava pro laiky i odborníky
Veletrh, který se na výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech bude konat ve dnech 15. – 18. listopadu 2018, přinese i zajímavý doprovodný program. Určený bude laické i odborné veřejnosti.
„Součástí veletrhu bude vyhlášení odborné ankety EcoCar roku. Nabídneme i odborné semináře s Asociací čisté mobility a konferenci i-City zaměřenou na inteligentní ekologickou dopravu ve městech,“ uzavírá generální ředitel společnosti ABF Tomáš Kotrč.

Více na e-Salon

PR prezentace



Facebook

Nejčtenější

Nahoru