Mitsubishi slaví 40 let pickupů

Máme zde rok 1978 a zákazníkům se představuje produkt, který v následujících čtyřiceti letech napomůže k mobilitě 4,7 milionům lidí – jednotunový pick-up od Mitsubishi. Tento pick-up se snadno vypořádá se všemi typy cest, kdekoli na této planetě.

1.generace_pickup_Mitsubishi

Jeho vývoj vycházel z jednoduchého zadání – reagovat na poptávku zákazníků po pick-upu, který by dokázal nabídnout mimořádnou spolehlivost, odolnost a schopnost uvézt dostatečný náklad, ale současně i ovladatelnost, užitné vlastnosti, pohodlí a jízdní vlastnosti srovnatelné s klasickým osobním sedanem.

První modely dostaly příhodné označení „FORTE“, ačkoli do zahraničí vůz putoval i pod jiným názvem, jako např. L200, který tomuto vozu zůstal až dodnes. Model FORTE byl od počátku konstruován tak, aby naplnil požadavky po spolehlivé dopravě lidí i nákladu v náročných podmínkách.

Vývojáři modelu FORTE měli za úkol zajistit užitečnou hmotnost 1 tunu a současně zachovat dobrou ovladatelnost, tedy kombinaci robustní spolehlivosti, snadné manévrovatelnosti a pozoruhodné nosnosti. Vůz si tak brzy získal oblibu po celém světě, od zmrzlých pustin až po rozpálené pouště.

Mitsubishi Motors ve snaze nabídnout zákazníkům ještě širší akční rádius využilo své zkušenosti s pohonem 4×4 a v roce 1980 tuto modelovou řadu doplnilo o verzi 4×4. Tímto byly prakticky položeny základy moderních vozů Mitsubishi 4WD, což již vedlo ke vzniku modelů PAJERO / MONTERO a DELICA.

Pickup, který zanedlouho na mnoha trzích získal označení TRITON, měl reálný dopad i na samotné podnikatelské aktivity Mitsubishi Motors. Platformy pro vozy první a druhé generace se vyráběly především v závodu Ohe společnosti Mitsubishi Motors. Od modelu třetí generace (1995) se výroba soustředila do thajského závodu Laem Chabang, odkud se vozy vyvážely do celého světa. V současnosti zde najdeme vůbec největší výrobní závod Mitsubishi Motors, z nějž každoročně vyjede přes 400 tisíc vozidel již páté generace. Jak asi bude vypadat šestá?… Brzy se to dozvíme.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru