Toyota a Uber spolupracují na autonomním řízení

Investice Toyoty v přepočtu 11 miliard KČ do Uberu má pomoci oběma společnostem dostihnout konkurenci na trhu s autonomním řízením. Cílem je uvést na masový trh technologie autonomní sdílené jízdy. Nové technologie budou integrovány do jednoúčelových vozidel Toyota, které budou nasazeny v systému sdílených jízd Uber.

Toyota

Uber s Toyotou očekávají, že sériově vyráběná autonomní vozidla budou vlastnit a provozovat nezávislí fleetoví operátoři, tedy třetí strany, na nichž se obě společnosti vzájemně dohodnou.

Prvotní flotila vozů „Autono-MaaS“ (zkr. „autonomous-mobility as a service“) bude založena na platformě minivanů Toyota Sienna. Do vozidel Autono-MaaS bude zabudován systém autonomního řízení firmy Uber i automatizovaný systém na podporu bezpečnosti Toyota Guardian. Toyota rovněž využije svoji platformu služeb mobility MSPF, která je klíčovou informační infrastrukturou pro připojená vozidla. Pilotní nasazení bude spuštěno v systému sdílení vozidel Uber v roce 2021.

„Systém autonomního řízení Uber a bezpečnostní systém Toyota Guardian budou v reálném čase nezávisle monitorovat prostředí kolem vozidla, a tak přispívat k celkové bezpečnosti z pohledu autonomního řízení i samotného vozidla,“ uvedl Dr. Gill Pratt, generální ředitel výzkumného centra Toyota Research Institute a partner TMC. „Očekáváme, že tato partnerská spolupráce urychlí vývoj obou firem i nasazení technologie autonomního řízení.“

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru